1500 år av förföljelse och inte bara 60 års existens av en stat

Den värsta sortens faktoider är de som är vanliga i vardagspolitiken och vardagslivet och som i princip är grundbulten för all argumentation i en fråga. De är ofta därför väldigt svåra att angripa, eftersom dess anhängare därför får hela sin världsbild raserad. Oftast är det därför lättare att angripa frågorna utifrån och gräva sig in istället. Så fungerar det tex när man debatterar religiösa människor. Att angripa guds existens direkt är svårt, desto enklare att istället angripa variabel efter variabel som idén upp uppbyggt kring.

Men det är inte alltid så. I fallet med Islam och dess relation till judendomen är det vissa felaktiga grundbultar som troligen är det bästa att angripa direkt istället för att gå kring den heta gröten.

En extremt populär föreställning, långt upp i den självutnämnda expertisens led är att islam och judendom inte hade några större problem med varandra innan staten Israel utropades och ”ockuperade palestinsk mark”.Man säger bla så för att tona ner (förljuga) att det skulle finnas en historia av antisemitism i Islam. Man får liksom inte antyda religioners roll i konflikter utan när gammelmarxisterna ska försvara sina vänner i arabvärlden mot mannons tjänare på jorden (judarna) så ska sådana saker helt sonika bara ignoreras. Elefanten i hörnet kunde inte vara större, men det är tydligen inga problem att blunda och ignorera den.

I detta med en konflikt som först startade 1948 pga att judarnas ”ockupation” så finns en liten portion sanning och en stor portion myt. Den lilla portionen sanning är att Israels bildande och dess relation med palestinier och grannar inte har hjälpt till att göra något bättre. Det har nog faktiskt nog helt sant så blivit lite mer antisemitism av det.

Men det är på inga vägar alls startpunkten för något mer än att helt plötsligt är judarna inte längre det enda offret. Tidigare var det nämligen så att judarna alena var de som fick ta all form av stryk. Det var judarna som fick lida under 1500 års muslimskt herrevälde i mellanöstern och Nordafrika.

Det här brukar avvisas med att judarna hade det bra under muslimernas välden, att de fick skydd precis som kristna som ett av ”bokens folk” under sk dhimmi-status och att judarna flydde undan det kristna Europas eländiga antisemitism. Men detta är mestadels efterkonstruktioner kring vad dhimmi innebar rent konkret.

Bokens folk hade lite fler rättigheter än hedningar och folk med helt andra religioner – men de hade på inga vägar alls det bra eller ens bättre än de hade det i det välkänt antisemitiska västeuropa. De var andra klassens medborgare i muslimska länder med nästan inga alls juridiska rättigheter gentemot muslimer. I princip var det bara i Östeuropa hos enskilda furstar där som judarna fick en riktig fristad om vi ska tala om verkliga fristäder. Men som alla vet har judarna aldrig haft en fristad att tala om under de 2000 år de varit på vandrande fot. Inte förrän de bildade Israel.

Men nej. Faktoiden går inte att bemöta. Alla som ens ifrågasätter den ges epitet som islamofob och rasist. Jag har inga större förhoppningar om att nå fram på annat sätt jag heller. Jag vet att jag angriper en grundbult för de som säger sig stödja palestiniernas sida.

Myten om Israels existens som starten på en konflikt är iaf vad än palestinavänner tycker totalt ohistorisk och ovetenskaplig. Den blir ännu värre när man öht kallar det en konflikt, eftersom det först är de senaste 60 åren som judarna har kunnat hävda sig alls. Innan dess var det en enkelriktad förföljelse under 1500 års tid. Muslimer som förföljde judar i den muslimska världen. Med mängder av väldokumenterade massakrer t om. Enda anledningen till att de öht stannade kvar där var ju för att det inte drälde av möjligheter på andra platser heller. Valet mellan västeuropa och mellanöstern var lite som pest eller kolera.

Myten om det fredliga islam och dess anhängare som aldrig gjorde en fluga förnär innan stora stygga elaka korsfarare kom dit och som skyddade undan judar från samma blodtörstiga bestar är en av modern tids mest irriterande myter alla kategorier. Den är i klass med att ljuga om förintelsens existens. Antisemitism är ingen kristen uppfinning. Faktum är att om man listar kristna ledare och muslimska så ska man få se att antisemitismen i Europa ofta kommer från folklig vidskepelse och att det finns exempel på påvar som uttalar sig mot den under medeltiden, medans den i den muslimska världen kommer från religionen i sig på ett mycket mer institutionaliserat sätt. Egentligen kusligare.

Här vill jag slutligen fälla in att jag inte är en vän av Israels agerande. Jag tycker inte de beter sig rimligt alls i konflikten. De borde vara betydligt mer ödmjuka för verkligheten av idag och se till att inte bygga fler bosättningar på omstridda områden tills det hela är löst. Jag vet att de knappast kan ge efter för alla krav som kommer från palestinierna, men de bör ge efter för åtminstone detta för det är rimligt. Inte för att det är synd om palestinierna, det tycker jag inte, men för att annars får man nog aldrig fred faktiskt. De kommer inte kunna lösa det med våld nämligen.

Historiska massakrer av judar utförda av muslimer. Alla gjorda innan Israels bildande. Does not compute med palestinavänners felaktiga resonemang om Israels bildande som starten på det hela. Bildkälla.

Min fiendes fiende är min vän. Haj Mohammad Amin al-Husseini. Stormufti i Jerusalem. Diskuterandes med Hitler år 1941 om det ”judiska problemet”.

Mer läsning:

2 tankar på “1500 år av förföljelse och inte bara 60 års existens av en stat

  1. Rapporten och mer på Atlas Shrugs

    Den växande demografiska bilden av miljontals muslimska invandrare och deras ättlingar i Europa börjar bära bitter frukt i ett lugn ”under radarn” jihad mot Israel. …..

    Flera europeiska länder, till exempel, ivriga att upprätthålla goda relationer med lokala muslimska samhällen, är om den politiska grunden för EU att erkänna en palestinsk stat, eventuellt redan i oktober 2011, även om förhandlingar om en permanent lösning mellan Israel och Palestinska myndigheten är inte ingåtts – totalt upphävande av FN: s undertecknade Osloavtalet…. Läs mer

    by Chana Ya’ar at IsraelNationalNews.com

  2. Ja, att lyfta fram den islamiska traditionen av antisemitism är ett tabu som i mångt och mycket liknar tabut att tala om den muslimska slavhandeln. Det mest tramsartade motargumentet som jag ideligen stött på lyder att ”Men hallå muslimer kan inte vara antisemiter eftersom de själva är semiter” (vilket förstås är helgalet på mer än ett sätt)

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s