Det här med att få plugga gratis på svenska universitet

Man kan lista en rad anledningar kring varför det är rimligt att internationella studenter ska betala för sig när de pluggar här. En del goda (som att högt pris ger skenet av status och kan öka anslagen och bidragen till universitetet och att toppforskare lockas hit, och ju trots allt ger konkreta pengar i universitetets kassa) och en del dåliga (de tar platser från svenska studenter, och varför ska vi betala andras utbildning utan att få något för det).

Jag tänkte fokusera på de dåliga argumenten, eftersom anledningarna till att vi snarare borde skrota den nyligen införda avgiften berör just dessa 2 punkter:

1 I regel tas inga platser alls från svenska studenter. Det är snarare så att många utbildningar hålls vid liv tack vare det internationella intresset. Enda anledningen till att vissa kurser kan hållas en gång om året är att man kan motivera ett deltagarantal som till 50% eller mer utgörs av internationella studenter. Nu finns risken att en rad viktiga och fina program och/eller kurser går mer sällan eller läggs ner och att svenskar inte får läsa det som de ville och att kompetensen urvattnas i samhället på vissa punkter.

2 Vi får visst något för att vi låter folk läsa här. Två viktiga saker, dels god PR för landet rent allmänt. Ett land som är öppet och som har välfärd. Det skadar verkligen inte att folk från länder som styrs av despoter osv får komma ut och se och uppleva demokrati och demokratiska värderingar vilket hade varit svårare för dem annars. Och sen dels är det viktigt på mer personliga plan, kontakter knyts, framtida affärsmöjligheter kan göras genom att folk som läst tillsammans behåller kontakten efteråt.

I det stora hela tror jag världen förlorar lite på att Sverige tar betalt och därmed tappar minst 2/3e-delar av de internationella studenterna.

3 tankar på “Det här med att få plugga gratis på svenska universitet

 1. Tycker du även ovanstående vad gäller t.ex. konst- och designutbildningar som har ett väldigt stort söktryck. Till en konsthögskola fanns det ifjol över 1200 sökande. Till många av utbildningarna antas bara 12-15 elever. Jag vet tillfällen då mer än hälften av eleverna varit studenter från andra länder.
  Motsvarande utbildningar är ofta väldigt dyra att gå utomlands, i Sverige praktiskt taget gratis för eleverna, men fortfarande väldigt dyra om man jämför med de resurser som finns för många andra utbildningar. Till saken hör också att efter genomgången utbildning är dessa elever berättigade till att söka vissa statliga konstnärsbidrag och liknande. Bidrag som bara utgår till konstnärer utbildade vid våra konsthögskolor, inte konstnärer som saknar den kompetensen eller har utbildats någon annanstans! De måste i så fall väljas in på konstnärliga meriter! Vilket är svårt att skaffa utan att det finns ett kommersiellt intresse! Däremot kan konstnärer som utbildats vid konsthögskolorna i princip strunta i vad som är kommersiellt gångbart, eftersom de kan söka bidrag för konstprojekt och deras gallerister som tjänar pengar på verksamheten kan söka pengar för att visa dessa konstprojekt. Pengarna som sedan kommer in från försäljning är helt enkelt bara en bonus.
  Antagningarna till nämnda skolor är dessutom rena rama skämten, om man tittar på vilka som antagits så är det inte sällan människor som gått vissa dyra förberedande skolor dit jurymedlemmarna har anknytningar. Eller människor vars släkt har starka intressen i svenskt eller kulturliv annorstädes. När antagningarna sedan diskuteras snackas det i stället om att skapa ”grupper som fungerar” etc. Vilket är en märklig framställning när det gäller något så subjektivt som konst.

  • Nej lltså, jag är ledsen att liksom kringgå hela ditt resonemang nu men…

   För jag pratar om vetenskapliga utbildningar. Jag tycker att mången ämne inom humaniora, tex konst när det är i form av en utbildning (inte då tex konsthistoria) är slöseri med skattemedel. Det ska öht inte finansieras statligt anser jag att någon ska lära någon annan en massa subjektivism.

   Så huruvida det råder stor konkurrens med folk från andra länder eller inte, är något jag liksom inte kan bry mig mindre om. Låt folk som vill bli konstnärer få fixa det på egen hand – så som det var en gång i tiden när det också fanns riktig konst tillskillnad från idag med allt jävla konceptuellt installations-skräp som bara precis roar konstnärerna själva (dubbelt irriterande alltså, dels betalar skattebetalarna för någons tveksamma utbildning, dels leder yrket inte fram till något med utilitaristisk eller ens folklig förankring).

   Men visst, rent allmänt är det ju så att det finns vetenskapliga utbildningar med stor konkurrens. Tex inom ekonomi är det ju så rätt ofta. Jag åsyftar dock de utbildningar där det inte är så. Vilket är vanligt inom naturvetenskapliga ämnen tex där samhällsnyttan är konkret, stor och viktig, men intresset i ett allt mer flummigt samhälle svalnande.

 2. …och ja t.ex. portugisiska eller brasilianska medborgare som gått konsthögskola i Sverige kan söka bidrag för konstnärlig verksamhet här i Sverige.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s