Vansinnig miljöpolitik med fötterna i statarsamhället

Lite lokalpolitiskt gnäll på bloggen nu.

På 1800talet var det vanligt med små industrisamhällen där en brukspatron bedrev någon form av industriell verksamhet, som tex alunskifferbruket i Andrarum. På dessa arbetsplatser fick man oftast lön, men ofta också bara krediter som gick att handla för i en lokal affär, som också ägdes av samme brukspatron. Dvs de anställdas lön cirkulerades tillbaka till patronen. De anställda hade inget val ens när det var frågan om riktig lön, eftersom ofta låg bruket för långt från övrig civilisation.

Med vårt moderna synsätt en ganska otrevlig sak eller hur. Har man egentligen en lön då eller är man slav?

Vilken tur att inget liknande finns idag… eller vänta… det är ju det som det tyvärr gör. För anställda på sjukhuset i Lund, en gigantisk arbetsplats, så finns det X antal parkeringsplatser i phus som ägs av just landstinget. Som alltså då kan ta tillbaka en portion av lönen på gammalt hederligt patron-vis. Snyggt jobbat.

Och inte nog med det. I dagarna höjs pavgiften från 180 till 380 i månaden. Motiveringen: För att få fram fler platser genom att på så sätt avskräcka besökare som egentligen inte borde stå där. Det är MP som drivit igenom frågan. Tydligen är det folk som ska till stan som ställer sig på pplatserna i sjukhuset istället för besökare och anställda. Påstår MP. Det är givetvis inte alls sant.

Det är nämligen så att platserna man kan stå på med månadskort är kvoterade med besöksplatserna. Man kommer helt enkelt inte in där om kvoten är fylld.

Som en med sambo jobbandes på sjukhuset och som själv på sistone varandes frekvent besökare har jag rätt stor insyn i hur systemet fungerar i praktiken. Det är nämligen nästan alltid ont eller fullt om platser för månadskortsbesökare – men nästan ALDRIG fullt för besökare. Vilket innebär att många anställda väldigt ofta får betala pavgift per timme, utöver sitt svindyra månadskort. Vad är alternativet när man kommer där liksom… ställa bilen på sjukhusechefens privata p-plats kanske? Jo det vore något det. (Ja för ledningen behöver ju inte ta del av problemet, de har egna pplatser)

Alla stör sig på detta. Alla stör sig på miljöpartisterna i landstinget som fått igenom sin fula politik. Men varför synas inte bluffen och skitsnacket då? Jo för att i Lund finns det även en stor portion miljötomtar som replik säger att man ska ta bussen istället.

Ja just det bussen. Den tar jag till mina studier. Kan meddela att dels tar den 3 ggr så lång tid som bilen gör, dels kostar ett månadskort med den 400+ (dvs är dyrare), dels är den oerhört opålitlig vad gäller att hålla tidtabellen och dels är den extremt obekväm att åka då den ofta är lastad med allt för mycket folk.

Utöka antalet bussar och öka kvalitén på dem. Gör fler linjer så att man inte ska behöva åka runt halva Lund för att ta sig från en plats till en annan (dvs korta restiden). Då kan ni åberopa det som alternativ till egna fordon.

Och nej – cykla kan faktiskt inte alla. Det borde folk, även de som är cykelfantaster begripa efter en sådan här vinter.

Sydsvenskan

1 tanke på “Vansinnig miljöpolitik med fötterna i statarsamhället

  1. Jo visst är avgiftshöjningen befängd. Min kollega som bor i Malmö har inte längre råd att ta bilen och måste därför börja åka en kollektivtrafik som under mina två år av pendling i princip aldrig lyckas bjuda på ens den mest rudimentära av bekvämligheter: någonstans att sitta. Att buss och tågtrafiken dessutom kommer att konkurrensersättas på riktigt vid nästa årsskifte gör, med tillhörande avgiftshöjningar (kolla med vilken lokalpolitiker som helst från vänster till höger, de säger nämligen samma sak) och antagligen även tillhörande komplikationer som resenärer kommer att behöva ta hänsyn till så får man känslan av att man inte vill något annat än suga ur allt man kan ur den allmänne landstingsanställde.

    Suck.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s