Religioners små tal

En av absurditeterna med att tro på gudar är att man då också måste tro att något är speciellt med människan. Alltså måste tro. Det är ju nämligen så att religionerna beskriver berättelser om relationerna mellan människan och dennes gudar (definitionen på religioner liksom). De innehåller alltid skapelseberättelser där människan på något sätt är viktig. En slutprodukt. Utan dessa berättelser så finns ingen definition alls av religionerna – och då heller ingen tro. Inte ens liberal modern deism.

Även i de mest liberala och modernt intellektuella tolkningar av religioner (liberalteologi), som tex när liberala kristna säger att de inte har några problem alls med evolutionsteori och att bibeln är symboliska berättelser så återfinns ändå bakom denna intalelse en gnutta som säger att människan trots allt är speciell. Du kan ju öht inte tro att Jesus var annat än en vanlig människa annars tex. Om du inte tror att Jesus existerade och var guds son, då ska du nog heller inte kalla dig kristen.

Och varför är detta så absurt? Jo pga siffror. Nummer. Tal. Tal som beskriver universum. Tal som sätter allt i perspektiv. Tal som får tanken på att människan skulle vara något speciellt i skapelsen, värt att gudar offrar söner, skickar profeter, kastar blixtar och bryr sig om att diktera moral kring hur folk ska onanera för – totalt absurt.

Universum innehåller tal som definierar allting i skalor så ofattbart smått och så ofattbart stort att tanken på att människan, en primat med mycket bevisbar hybris och dålig självinsikt, som bor på en planet som befinner sig i ett solsystem i den yttre armen av en galax, en galax med 100tals miljarder stjärnor i ett universum med hundratals miljarder galaxer – skulle vara något speciellt.

Mycket mer mindre och betydelselöst än ett sandkorn från jordens öknar. En tro på att en gud skulle ha skapat allt detta spelrum för oss är ur rationell synvinkel helt absurt. Iaf om man sätter alla religioners berättelser i perspektiv. Berättelser om stamfolk i mellanöstern och deras öden ter sig nog inte så relevant för ett släkte som kanske en dag vandrar mellan galaxer.

Universum

Religionerna har sina tal och sina perspektiv. Mycket små sådana där världen i regel slutar några mil bortom horisonten och allt blir väldigt centrerat kring det lokala och kring om människors lydnad, etik och kärleksliv. Gudar som seriöst bryr sig om vilka lagar judar har. Vilka slags djur muslimer ska få äta. Vilken primat som dödar en annan primat. Små mänskliga gudar i små människoproducerade religioner där vi för flertalet generationer sen försökte sätta allt i de perspektiv vi då kunde.

Nej, om gudar finnes så finns de knappast återgivna i någon av världsreligionernas små tal och begränsade perspektiv. Version 0.1a av verkligheten definierades av religionerna. Ett litet program. Fyllt av buggar i sin grund. Version 1.0 definieras av den empiriska vetenskapen. Den kommer fortsätta att öka i version – men den kommer inte gå tillbaka och inkludera tidigare buggar om vi för en sekund talar i datortermer.

Ser ni Holocene? De sista ynkliga 10 000 åren då våra civilisationer uppstod. Den är faktiskt rejält överdriven i storlek. Pleistocene som är ritad lika stort är 2.4 miljoner år. Holocene, det är vad människans religioner kan greppa om jordens ålder. Så ynkligt att när geologer försöker rita in det i tidskalan så tvingas man överdriva dess storlek för att det öht ska synas.

Människan har svårt att förstå stora tal. Vi är gjorda för att hantera saker i vår vardag. Saker vi kan räkna på våra fingrar. Saker som kretsar kring tidspann vi själva kan föreställa oss utifrån våra egna livslängder. Jordens ålder är något som därför tillhör det första de bokstavstroende inte kan acceptera. Universum med alla sina miljarders miljarder planeter började liksom att existera för 6000 år sen och hade mellanöstern i sitt centrum. Det är bara så. När folk börjar tala om hundratusentals och miljontals, miljarder eller t om googoler så blir det abstrakt och kusligt. Och det har inget med hur smart man är att göra. Det blir abstrakt för oss alla. Svårt att omsätta i saker i vår vardag.

Detta syns så tydligt i religionernas berättelser. Talen och begreppen är så små. Så uppenbart gjorda av en primat som inte kunde lämna savannens vardag. Men det är rätt sorgligt att folk än idag, t om mitt i västvärldens moderna bildningssystem, inte har mer självinsikt och förmåga till kritiskt tänkande och att man än idag vidhåller dessa små tal och små begrepp i ett universum som så uppenbart är något helt annat.

Jorden är fantastisk. Här finns alla våra minnen och erfarenheter. Men i ett universellt perspektiv är allt på jorden obefintligt. Inklusive oss själva och våra religioner.

3 tankar på “Religioners små tal

 1. Något som särskilt väl illustrerar det du säger är denna video från American Museum of Natural History som visar hela det kända universum: http://www.youtube.com/watch?v=17jymDn0W6U

  ”Men det är rätt sorgligt att folk än idag, t om mitt i västvärldens moderna bildningssystem, inte har mer självinsikt och förmåga till kritiskt tänkande och att man än idag vidhåller dessa små tal och små begrepp i ett universum som så uppenbart är något helt annat.” Tror detta beror på att det inte riktigt är socialt accepterat att ifrågasätta fenomen under begreppet ”religion”, utan man förväntas visa respekt för sådana fenomen.

 2. Om Jordens geologiska ålder motsvarar en 4,6 m lång linje så är Holocene blott 0,012 mm på den linjen. 12 000/4 600 000 000 * 4,6 m

  Mindblowing!!!

  Och om Jordens ålder i bibeln är 6000 år, så är det typ hälften av Holocene.
  6000 /4 600 000 000 * 4,6 m

  De abrahamitiska religionernas perspektiv på tillvaron täcker sålunda endast 0,006 mm på den 4,6 m långa linjen…

  • Mikah: Ja precis. Vem behöver religion för att känna andlighet – det räcker med lite konkretiserad matte av universum så tickar hjärtat lite extra och man blir varm i maggropen.
   Hume: Ja den är bra den filmen.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s