Konpirationer och pseudovetenskap kring vacciner och autism

Det finns egentligen ”bara” 7 saker att lägga på minnet när man funderar över om vaccin kan skada barn.

1 Vacciner har sen de dök upp räddat livet på 100 tals miljoner barn världen över. Det troliga är att du själv kära läsare har kunnat ducka en vanlig med dödlig sjukdom tack vare vaccin som du fick i barndomen. Detta är ett tveklöst faktum, för innan vaccinens tid dog barnen som flugor. De gör de inte längre i de länder som vaccinerar. Men de gör det fortfarande i fattiga länder där de inte vaccinerar. Vad säger detta dig om du kan tänka?

2 Även om det skulle vara så att alla de sjukdomar och åkommor som tillskrivs vaccinerna skulle vara sant (vilket de alltså inte är!) så skulle det rent numrärt röra sig om ett par 1000 sjuka barn världen över. Sätt det mot konsekvensen av att låta bli: 100 tals miljoner döda och det är enkelt matematik för vaccinets tveklösa nytta även om konspirationsteoretikerna har rätt. Inte ens i den egna förvirrade världsbilden som de har fungerar logiken för konpirationsteoretikern.

3 De personer som hävdar att det kan hända är alltid en viss sorts människor med förakt för kunskap. De saknar alltid medicinsk eller naturvetenskaplig kompetens trots att det är dessa vetenskaper som just är de som definierar sjukdomar och hälsa. Dvs de är bokstavligen talat som analfabeter som hävdar att de kan läsa en text bättre än svenskläraren. Skådespelare, konspirationsteoretiker, folk som tror seriöst på att en bit kvarts kan påverka dig osv. Dårar helt enkelt som ofta är samma sorts skrot och korn som tror att judarna styr all media, att USA aldrig landade på månen. Idioter som blandar samman konspirationer med kritiskt tänkande och som aldrig någonsin VILL lära sig varför det ena inte är det samma som det andra.

4 Världen över forskar 1000tals forskare oberoende av varandra kring barns hälsa. Låt oss spekulera och anta att det finns ett par rötägg, som är köpta av industrin, som tex Wakefield som hävdade att det fanns ett samband mellan vaccinet och sjukdomar – så är det fullkomligt okunnigt och enfaldigt att tro att alla skulle vara inblandade i en komplott. Tror folk seriöst att dessa alla 100 000tals forskare träffas i kulvertarna under Berlin och smider komplotter mot världens barn och föräldrar för att få pengar på kontot? Inser ni inte hur enfaldigt det låter? Det är sånt här som bara folk som aldrig ens själva pluggat på ett universitet kan få för sig att tro på. Den som har forskare i sin bekantskapskrets vet precis hur otroligt patetiskt det är att tro att alla skulle vara inblandade i en komplott. Men i regel räcker det gott med att själv ha studerat på universitet.

7 Att det finns gott om forskning som görs av läkemedelsbolagen själva och av finansiering av läkemedelsbolagen är inte det samma som att denna döljer verkligheten. Det är nämligen så enkelt att om bolag X säger att deras nya medicin är bra och vill sälja den, så kommer bolag Y göra allt de kan för att ta reda på allt om denna nya medicin – och skulle det finnas ett fel med den så ligger det i deras intresse att påpeka detta – av strikt ekonomiska skäl. Dvs marknaden med mediciner skyddar oss! Därtill har vi rigorösa statliga, överstatliga, privata och ideella kontroller av läkemedel och vaccin som utförs av flera oberoende inrättningar som inte sponsras av industrin.

5 Och så en sak som skiljer dumhuvudena från normalbegåvade: Korrelation är inte det samma som kausalitet. Dvs bara för att du kan konstatera att autismfallen ökade samtidigt som vaccineringen ökade – så behöver inte vaccinet vara skulden. Det måste bevisas laborativt precis som alla andra orsakverkan-system. Och det HAR man provat! Samtidigt som autismen PÅSTÅS ha ökat (obs, det finns inga källor som styrker att det ens har skett alltså!) så växte det fram fler McDonalds, vi började dricka mer lightprodukter, mobiltelefonin ökade, klimatet blev varmare… saker som alltså kan ske samtidigt, utan att påverka varandra eller framförallt vara ett resultat av varandra. Korrelation är inte det samma som kausalitet. Det är faktiskt inte så svårt att begripa om man bara anstränger sig lite.

6 Vad du själv sett. Vad du själv vet. Det är inte det samma som att det är sant. Folk ser sig som så kloka och misstror vetenskapsmännen. I regel finns det ett samband här – desto mindre en människa faktiskt kan – desto mer misstror den de som verkligen kan. Skillnaden mellan vetenskapliga studier och folks erfarenheter är att de vetenskapliga studierna försöker se vad som verkligen händer, vilka samband som stämmer, när man skalat väck folks subjektiva uppfattningar om saker och ting. Folks vinklade uppfattningar, folks fördomar, folks hysteri, folks behov av enkla svar och lösningar på frågor som är allt annat än just detta. Det är DET som är allt vad naturvetenskap handlar om. Att ge oss svar där sk folkvett och ”jag kan tänka bäst själv” faktiskt inte fungerar speciellt bra. Ha inte så mycket hybris kring din egen förmåga. Det finns gott om folk som är mycket klokare än vad du är – och de jobbar i regel som just forskare.

Sydsvenskan Svd DN

7 tankar på “Konpirationer och pseudovetenskap kring vacciner och autism

    • Jonatan: Youtube, expressen, pseudovetenskapliga konspirationshemsidor.. dokumentärfilmer med svepande bilder och mörka stämmor. Saker uppenbart plockade ur sina sammanhang. Saker förvrängda. Saker hopplöst utdaterade.

      Ja det är ju mycket mer trovärdigt än vetenskapliga källor.

      My ass. Get a brain.

    • Med tanke på att forskningen inte alls vilar på en persons studier, så behöver jag inte ens bemöda mig bemöta det där påhittade argumentet. Vi har svenska forskare som har studerat vacciners påverkan också. Världen är inte dåliga konspirationsteorier med USA i centrum.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s