Sluta skada barnen med negativ alkoholpropaganda!

Sverige är på många sätt ett underbart välfungerande och fritt land. Men vi har en mycket stor brist och det är i vårt kollektiva förhållande till alkohol. I Sverige framställs alkohol enkom som en berusningsdryck. Alla aspekter av det sociala och det rent kulinariska tonas ner. I Sverige är det primära syftet med alkohol fyllan.

Så här är det inte längre söderut i Europa. Förvisso dricker även folk där sig berusade för berusningens skull, men det är inte lika mycket syftet. I länder som Frankrike kan man dricka ett glas rött vin utan att på något vis se det som annat än en rent kulinarisk upplevelse kring smak. Det slutar inte med att folk gråter och drar kniv mer än i extrema extrema undantagsfall

Detta förvirrade synsätt som vi har är ju präglat av 1000 års alkoholkultur. Eller rättare sagt frånvaron av kultur kring alkoholen. I Sverige har alkoholen, som i de flesta andra länder i brännvinsbältet ett drogsyfte i sin grund och 40 års tappert försök att ge oss lite mer raffinerat synsätt på sprit har verkligen inte fått fotfäste.

Om med detta grundsynsätt gentemot alkohol i det offentliga Sverige så är det inte så konstigt heller att det också är här i länder som Sverige som nykterhetsrörelserna är allra mest aggressiva. Godtemplarrörelsen har ju sitt Mecca här. En godtemplarrörelse som verkligen på många sätt lever i det förflutna, och gör sitt bästa att hålla oss kvar där. De uppstod med all förståelse under ett 1800tal då arbetare ofta tog ut sin lön i sprit för att döva smärtan av ett eländigt hårt liv på fabriken. Fruar till dessa arbetare som tröttnade på misären. I get that. Men det är inte så idag. Det SKULLE inte ha varit så idag om det inte vore för att förhållandet till sprit på detta sätt fortsätter att leva pga nykteriströrelserna.

Med bakgrund till detta så vill jag då påpeka hur otroligt irriterande det är att denna nykterhetsrörelse aldrig någonsin verkar lära sig att vägen ut ur alkohol=fylla-beteendet inte är genom kollektiv skuldbeläggning där 90% som kan hantera alkohol ska skämmas för att 10% inte kan det. Vägen ut ur ett brännvinsbälte-beteende är att försöka få ett mer centraleuropeiskt/sydeuropeiskt synsätt på alkohol. Som en sällskapsdryck som man kan avnjuta för godhetens skull.

Så länge folk bränner HB hemma och köper billig polsk vodka på resor till Tyskland så lär det givetvis bli svårt. Jag påstår inget annat. Vår kultur är som sagt att sprit är fylla. Men att köra med en moralistisk skuldbeläggning av alkoholdrickandet som metod för att bekämpa alkoholister – hjälper ej.

När TV mässar för oss om att hålla julen vit och nykter så är det inte alkoholisterna som lyssnar och tar åt sig. Det är folk som inte själva har problem med alkohol egentligen rent hanteringsmässigt, som får för sig att låta bli att dricka och därmed på inget sätt hjälper någon.

Men det är framförallt en massa barn som ser dessa budskap och förhållandet till alkohol, där det framställs som ett medel för berusning, vars smak osv inte är det viktiga, som får sin uppfattning om alkohol fastställd för all framtid. Det värsta är att det troligen skapar massor av framtida alkoholister. Har man lärt sig att sprit är en drog, så kvittar moralistpropagandan vid sidan om.

Går man in i forum på nätet för en nykter jul så ser man en rad berättelser som är skrämmande. Dels oroliga föräldrar som känner sig nödgade att påvisa att de minsann vågar stå emot hysterin och ta en god Aahlborg Jubileum till senapssillen. Dels en massa mähän som ska vittna om hur oroliga de minsann var som barn när pappa drack för mycket julgrogg.

Dessa moralister och skrämselprofeter ställer sig aldrig frågan kring varför de var oroliga för att pappa drack för mycket julgrogg. De liksom bara förutsätter att det är normalt att vara orolig som barn när man ser sina föräldrar påverkade av alkohol. Hör och häpna, men det är det inte.

Jag växte inte alls upp med det förhållandet till alkohol. Jag begrep tämligen tidigt, så långt tillbaka jag öht kan minnas att när mina föräldrar var påverkade av alkohol vid fester, så var det för att de var påverkade av alkohol – jag associerade det aldrig med något hemskt. Jag blev inte förvirrad och satte mig aldrig i fosterställning i ett hörn för att mamma svamlade emotionellt.

Aldrig. Jag tror det var först när moralkärringen Bengt Alsterlinds barnprogram hade ett ”reportage” (läs propagandamanifest) mot alkohol som jag reflekterade över det hela alls. Innan dess var det något som liksom hörde vuxna till. De satt där och drack sprit vid fester. Det var inget negativt med det.

Sluta tjata om en vit jul. Sluta mässa om det hela ”för barnens skull”.  Just för barnens skull!

Det enda ni gör med att dramatisera en julsnapps till ett problem är att skapa stora problem för alla de barn som lyssnar som trots allt inte skulle ha reflekterat över det hela som något negativt om det inte vore för denna rabiata propaganda. Allt tjat om en nykter jul skrämmer barn och stoppar ingen alkoholist. Ni kommer ändå inte åt de föräldrar som dricker för mycket under julfirandet och ni cementerar ett problemfyllt förhållande till alkoholen i vår kultur ytterligare en generation.

Skål på er och God Jul. Drick för att det är gott. Drick varsamt. Drick kontinentalt. Drick som en fransman.

3 tankar på “Sluta skada barnen med negativ alkoholpropaganda!

  1. Tack för intressanta synpunkter, instämmer till fullo. Har i hela mitt liv aldrig sett mina föräldrar eller någon annan släkting stupfull, och jag har aldrig blivit inskolad i den rent ut sagt vulgära svensk-nordiska (anti)alkoholkulturen – på gott och ont! (det onda består i att det slagit mycket, mycket hårt mot mitt sociala liv – den eländiga fyllans betydelse för det sociala umgänget i vår kultur ska inte på ngt vis underskattas och ibland undrar jag om priset av att ställa sig utanför det verkligen är värt det…)

    Men ja god jul och word till det sistnämnda – skål! 🙂

  2. Men alkohol ar inte vilken vara som helst eftersom dess skador ar sa stora. Detta har lett inte bara till okad tillgang pa alkohol for den som importerar utan ocksa till okad tillgang for barn och ungdomar som pa sa satt kan fa tag pa alkohol vid vilken tid som helst.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s