Pseudovetenskap om den svenska kylan

Nej det är ingen ny istid på väg. I dessa kyliga dagar så haglar de pseudovetenskapliga teorierna i en skala som aldrig förr. Det är fortfarande så att temperaturen globalt för 2010 är ökande – och istider är något som syns i det globala klimatarkivet. Så hur varmt eller kallt det är på en enskild plats, som tex Europa är inte intressant. Eller rättare sagt, det är inte helt avgörande. För helt ointressant är det inte hur det lokala klimatet är. Istider byggs nämligen på från den 60e breddgraden (I höjd med Umeå). Så en förutsättning för att vi ska kunna bygga upp inlandsis i Skandinavien och i Nordamerika är ju att det är kallt vid denna breddgrad.

I Sverige är det ju det. Inte rekordkallt kanske, men kallt. I Nordamerika däremot är det inte det, för där är ovanligt varmt just nu.

Dvs lokalklimatsvariabeln visar oss att det inte är en istid på gång. Det som vi istället ser är en  negativ oscillation i atmosfären. För den som inte helt begriper vad det är så är det något som påverkar och styr vilka banor lågtrycken tar. Och dessa är över Europa förskjutna söderut. Vilket leder till att de högtryck som vanligtvis ligger över Norra skandinavien/Ishavet nu hamnar längre ner, och dessa drar sedemera ner kyla.

Oscillationen fungerar som en berg och dalbana över jordkalotten kan man säga. Det skulle vara en topp över Skandinavien, det är normen som gör att lågtrycken glider upp, nu har vi istället en dal som drar ner högtrycken. Exakt vad som styr oscillationens position är inte helt känt, men det tros kunna påverkas av temperaturen i stratosfären över arktis. Ju varmare den blir, desto mer positiv oscillation får vi, med högtryck över Skandinavien. Så det intressanta i kråksången är att den extrema kylan i Nordeuropa högst troligen är ett resultat av just en onormal temperaturökning över Arktis.

Pseudovetenskapliga resonemang kring det här haglar alltså på nätet. Folk som inte begriper att istider kopplas med Milankovitch-cykler och golfströmmens beteende drar snabbt slutsatsen att när det är kallt utanför knuten så kan man inte bara avfärda en global uppvärmning, utan även hitta på saker om en begynnande istid. Begreppet ”istider” betyder lite olika förövrit. Egentligen är det glacialer man bör säga om nedisningar, för vi befinner oss i en ”Coldhouse earth” med konstant istid sen 40 miljoner år tillbaka pga kontinentaldriftsförändringar som öppnade och stängde olika sund i världen. Men för enkelhetens skull så säger vi istid på det sätt som folk tänker på.

Hur vet man då att det kommer en istid? Jo när sommaren blir kall så ska du bli lite mer nervös än när vintern blir kall. Det är snarare sommarens klimat som visar saker än vinterns när det kommer till istider.

När snön ligger kvar i maj månad i skåne. Då är även jag beredd att hålla med om att något mer kanske sker som påvisar att Milankovitch-cykler inte visar allt. Men vi är inte alls där ännu. I somras slogs många höga temperaturrekord i just Skåne. Lund hade varmaste dagen sen 1700talet tex. Totalt irrelevant för att påvisa en klimatförändring, precis som köldrekord är, men tillsammans med alla de märkliga klimatförändringar vi kan se världen över, med värme och köldrekord som halgar in så blir det intressant.

En annan grupp människor har fastnat i ”det här är normalt”-resonemanget. Vilket inte alls är sant. Så här länge brukar inte oscillationen förskjutas alls. Normalt är lågtrycksbanor in över syd och mellan-Sverige och omkring 0-gradig temperatur i Skåne så här års med kortare oscillationsförändringar på ett par veckor max. Det är där normalen ligger. Allt annat är förskjutningar från normalspektrat. Och det är framförallt tidsperspektivet som är intressant. Så här länge brukar det inte vara.

Och pushar man folket som åberopar istid kring vad de grundar det på, så talas det om en avtagande Golfström. Det visar hur lite de vet om hur Golfströmmen fungerar. Den styrs av den termohalina processen. Dvs för att den öht ska kunna cirkulera så krävs en rejäl nerkylning utanför Island, det är där motorn finns för strömmen (och i princip all världens havsströmmar). Det är det som driver den framåt så att säga. Det vi ser vid en negativ oscillation är ett avtagande av cirkulationen, pga att vattnen blir för varma vid Island. Det leder till (teoretiskt) att köldeffekten kan förstärkas över Skandinavien, pga värme. Men den stannar INTE pga en begynnande istid. Den kan teretiskt sätt störas av kyla också. Men då handlar det snarare om det vi såg eller rättare sagt spekulerar om skedde vid Yngre Dryas, då enorma mängder sött och kallt smältvatten forsade ut i Atlanten när issjöar brast i Nordamerika (därav begreppet termo+halin – något som styrs av sälta och temp). Ett helt annat fenomen alltså.

Till sist kan man väl också nämna två till idiotiska teorier som jag sett på nätet. Dels att det här har med vulkanska från vårens isländska vulkanutbrott att göra. Det har det inte. Det vet vi av två skäl. Dels finns ingen aska kvar i atmosfären enligt några som helst mätningar, dels skulle inte aska i de här minimala mängderna, ens vid själva aktiva utbrottet påverka hur låg och högtryck rör sig över Europa. Förövrigt började anomalin redan förra vintern, innan utbrottet. Bara människor som inte begriper grunderna i hur meteorologi och klimat fungerar kan förklara det här med vulkanaska.

En tredje riktigt korkat påstående är att det här har att göra med att vi över Europa nu producerar för lite CO2. Vi behöver alltså producera mer så att luften skulle bli varmare. Det här är så vansinnigt obildat att det är svårt att ens börja bemöta. För det första har vi luftcirkulation (även mera bekant som vind) som förflyttar luftpaketen. Någon europeisk eller svensk unik luft finns alltså inte. Lokalklimat kan ALDRIG definieras av lokala skillnader på det här sättet. Nu finns det inga lokala skillnader på det sättet så diskussionen är från början meningslös. Även om det vid en fabrik är mer CO2 än längre ifrån, så kommer det inte göra klimatet vid fabriken varmare. Allt sånt här sker på en större skala. Det här är ju givetvis bara ett desperat och rabiat genmäle från obildade människor på de som vill att vi ska sänka CO2-halterna i atmosfären. Du har inga som helst fabriker att tala om på Grönland. Inte heller har du högre CO2halter i atmosfären där, men du har fortfarande en rekordvarm vinter där.

Eftersom klimatet vi upplever nu, med varma vintrar över Grönland och Arktis styrs av NAO, inte av vulkanska, CO2 eller det helt felaktiga påståendet att vi håller på att få en istid eftersom Golfströmmen skulle avta.

Nej de som åberopar dessa teorier är en ohelig allians av människor som har följande gemensamt i varierande mängd: De talar ofta om att ”man ska tänka själv” och att klimatforskare inte är att lita på kompetensmässigt. De är ofta högerkonservativa på det politiska spektrat och ser klimatförändringsåberopanden som vänsterpropaganda. De är inte allt för sällan också extremt konspiratoriskt lagda. Och bevisligen, är de heller bara sällan speciellt smarta eller bildade med tanke på att de vill bemöta argument kring global uppvärmning med helt vansinniga sagor om istider, vulkanaska och minskade CO2-halter.

Är det inte väldigt spännande med människor, oftast helt utan ett enda akademiskt poäng i meteorologi och klimatologi, som säger se brister i en sorts vetenskapliga resonemang, bättre än alla andra skulle göra, inklusive experterna i ämnet, som samtidigt sen är så kvicka att själva svälja teorier som inte ens med god vilja, vaselin och världens fylla skulle gå att framställa som vetenskapliga?

Se det här inlägget som en ingress till kommande inlägg om klimtet där jag ska gå in på  både problem med klimatskepticism och med klimatalarmismens argument. För nej, jag är ingen klimatalarmist. Jag delar inte alls IPCCs åsikter. Jag förespråkar bara korrekt vetenskaplighet – i alla lägen.

Sydsvenskan SvD AB

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s