Spekulativa teorier om män (och så världens längsta disclaimer om neanderthalskukar)

Jag gillar verkligen arkeologin/paleontologin/evolutionsbiologin när den ger ifrån sig teorier kring beteende och utveckling. Men samtidigt är gränsen till när det blir spekulativt alltid lite för tunn. Exempel på coola men väldigt spekulativa teorier som jag hoppas stämmer, för det låter bra, men där bevisläget liksom är just inte mycket mer än så… ”Det låter bra…” är tex följande två ting:

1 Manliga män har längre ringfingrar än pekfingrar. En tydlig statistisk koppling gjord av respekterade forskare finns faktiskt mellan manlig homosexualitet och längden på fingrarna. Anledningen är inte så komplicerad – det är helt enkelt hormonstyrt i fosterstadiet. Förklaringen däremot är ju rent spekulativ, om än att den låter rimlig: Långa ringfingrar ger bättre grepp om spjut/stenar/vapen och gör att man därmed kan hantera sådana bättre. Riktiga machomän behöver alltså ha långa ringfingrar. Vi lite mer fjolliga, vi klarar oss med jämnlånga eller t om pekfingerdominanta händer. En mycket skön detalj med sådana här undersökningar är ju att ALLA män som hör talas om det tittar på sina fingrar och merparten ser nog till att mäta dem också. Upprörda protester hörs alltid om sånt här. ”Det är pseudovetenskap”. Men det är det faktiskt inte. Det är faktiskt noga belagt med fakta att det är på detta viset. Det säger dock inte att det måste vara så att män med korta ringfingrar är gay. Det säger bara att om du är gay så är chansen att ditt pekfinger är längre större än om du är straight. Det är inte förrän vi börjar spekulera om varför det är så här rent evoltionärt som man kan protestera och ropa pseoduvetenskap (möjligen).

2 Män blir sjukare än kvinnor av samma krämpor. Detta har inget med känslighet för smärta eller så att göra. Studier visar i regel att män tål mer smärta än kvinnor och att allra mest smärta tål just rödhåriga män (dessa är också svåra att söva enligt min anestesi-ssk-sambo). Nej men just sjukdomar är lite speciellt. Män verkar på något sätt bli sjukare av samma dos som en kvinna utsätts för. Det är här också totalt spekulativt varför det är så, men med fördelen att man med denna spekulativa teori nu får en bra förklaring på varför det skulle vara så: Så att männen/hanen ska hålla sig hemma och ta det lugnt. Inte ge sig ut och slåss eller jaga. Givetvis är även detta en teori som bygger på rätt så stereotypa föreställningar kring hur homonoiders samhällen ser ut. Men det är rimliga teorier för hos homonoider överlag rådet det en struktur där hanar tenderar att slöa och slåss, ev jaga, medans honor sköter om boet. Men det är fortfarande spekulativt. Om än en bra och logiskt förklaring om man köper alla förutsättningar den gör. Def bättre än att bara säga att det är en myt att män ömkar sig för sjukdomar, för det är konstaterat att något verkar göra oss svagare av en sjukdom än kvinnor (statistiskt generellt då, undantag finns givetvis)

Som sagt. Mycket låter bra. Men det gör det nödvändigtvis inte till vetenskap. Men det gör det å andra sidan inte till pseudovetenskap heller. Som värst kan vi kanske kalla det rent spekulativ hobbyvetenskap. Gör sig bra för att sälja lösnummer av Illustrerad vetenskap, men skulle i princip aldrig komma in i Science eller Nature.

Kanske skulle stanna hemma idag och ligga på sofflocket istället för att kasta spjut?

(Nej det är helt riktigt. Du ser en kuk på bilden. Jag orkade inte censurera könsorganet. Har ni problem med att få se kukar anno 2010 så bör ni öht inte surfa alls. Och om det är NSFW på er arbetsplats att få se tecknade neanderthalslemmar så föreslår jag att ni byter jobb.)

3 tankar på “Spekulativa teorier om män (och så världens längsta disclaimer om neanderthalskukar)

 1. Hur kan det komma sig att människor har så stora, eller kanske jag ska säga exponerade, penisar? Det borde ju rimligtvis öka risken för skador? Kanske är det attraktivt eftersom det visar att man är kapabel att alstra avkomma, men då borde det väl vara testiklarna vara det framträdane som hos hundar?

  När det gäller NSFW så handlar det oftast inte om vad som anses olämpligt för de anställda att se, utan om vad man bör visa. Om chefen förlorar pengar på att en kristen tok till kund blir upprörd över att se en penis så spelar det ingen roll hur tolkig kunden är. Pengarna är förlorade i alla fall. Åsikter om sånt får man ha på fritiden…

  • Anna: Precis. Att människor har de största penisarna av alla primater, men inte så stora testiklar är säkert något estetiskt urval som evolverat fram. För uppenbarligen är det ju inte en fortplantningsfunktion. På samma sätt är den ju anatomiskt mer konstruerad för njutning än andra primaters. Större ollon tex. Sex är verkligen inte bara en fortplatningsfunktion – det är mannens lem och möjligen också kvinnors klitoris osv exempel på.
   Det här med skaderisk tror jag inte är så farligt. Det är nog bara ett problem om man lever i träd. Ute på savannen skrapar man ju inte så lätt i mycket annat än gräs. En alternativ funktion kan ju vara nedkylning av en varm människa – exponerade blodkärl i större volym än i en liten penis… kunde kanske förklara svarta mäns i regel lite större beskaffenhet än tex folk närmre polcirkeln… men det är ju väääldigt spekulativt från min sida 🙂

   Och jo jag förstår det där med NSFW, men det är fortfarande så löjligt att det ska behöva vara så att folk ska vara så nervösa för vad de råkar komma in på via jobbdatorn.

   • Jag inbilar mig ju att ingen i Sverige behöver vara orolig över vad man råkar se – skulle en kund gå i taket för att jag har den här sidan öppen kan jag alltid visa chefen och förklara varför jag var här. På andra sidan Atlanten i det stora landet där religionsfrihet är teorin men kristen fundamentalism är praktiken är det kanske annorlunda.

    När det gäller storleken kanske du är inne på rätt svar. Alla som har lite erfarenhet av penisar vet ju att storleken varierar beroende på temperaturen på alla individer. Kallt, liten yta, liten värmeavgång,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s