Fort Europa

Självmordsbombare på sthlms gator. Mitt i den svenska julhandeln. Det inte bara låter som något absurt, det är något som är absurt och ska vara absurt. Sånt här ska aldrig få bli vardag. Aldrig.

Vi hjälper folk i Afghanistan, men extremister ser oss som inkräktare som sabbar deras teokratiplaner. Vi försvarar yttrandefriheten när Lars Vilks tecknar, då den är en grundbult i vårt samhälle, men div löst pack kräver att vi ska inskränka i den när det kommer till känsliga människors känsliga religioner.

Jag blir innerligt trött på världen en sån här dag. Det är svårt att vara humanist och tro på en glad värld som kramar varandra under frihet och demokrati – när så många uppenbart inte är ett skvatt intresserade.

För 15 år sen såg jag en dokumentär som handlade om ett framtida EU som beskrevs som ”Fort Europa”. I den var det helt omöjligt att få uppehållstillstånd i för folk från Mellanöstern och Afrika. Bokstavligen talat så slår EU upp murar kring sig med soldater för att stoppa immigrationer och terrorister i denna framtidsvision.

Då i denna för-9/11-värld så såg man den som överdriven och dystopisk, idag när bomber smäller i sthlm så undrar jag om det snarare inte är en realitet utan en tråkig nödvändighet för att vi ska slippa vara rädda när vi går på våra gator. Det svider för mig att behöva tänka så här då jag så innerligt vill att man aldrig ska inskränka frihet för att få trygghet. Men när man tittar ner i pipan på en pistol så blir trygghet även viktigt.

Vi verkar inte vara tre speciellt kompatibla världsdelar i ärlighetens namn – hur mycket vi än önskar att det vore så när vi käkar vår kebab, åker på safari till Tanzania osv. Vi fungerar nog bäst med varandra på avstånd. Inget konstigt alls med det egentligen. Precis som vissa människor inte bör vistas i samma rum, bör nog inte vissa kulturer göra det heller mer än på handels och turistbasis eller liknande liknande. Jag får, i brist på liknelser vibbar av att umgås med ett dåligt ex kring detta. Det är bättre ibland att inte alls umgås faktiskt.

Skånskan Svd Sydsvenskan Aftonbladet

5 tankar på “Fort Europa

 1. Mångkultur fungerar helt enkelt inte för det blir bara en tidsfråga innan man trampat varandra tillräckligt mycket på tårna för att rallarsvingarna ska flyga.

  Handel med andra kulturer och att ta efter kunskaper och seder genom tillfälliga handelsmöten. Det fungerar.

  Men när man placerar en satanist, ett jehovas vittne, en fullblodsliberal, en taliban och en fundamentalistisk muslim i samma trappuppgång så är det bara en tidsfråga innan ”the shit hits the fan”.

  Det har hänt nu och kommer hända igen och igen och igen.
  Folk vill förbjuda Lars Vilks att göra fula rondell hunds teckningar, folk vill ta bort fläsk ifrån skolmaten, ta bort julfirandet i kyrkan, ta bort kristna symboler på kapell m.m. i förhoppningen att fundamentalister inte ska bli kränkta.

  Problemet är att enda sättet för de att trivas är om Sverige blir nya Saudiarabien.
  Fast ett sånt land finns redan. Så varför vill de inte vara där så kan vi vara hemska jävlar här uppe?

 2. Vi har under många år sått vind genom en inte helt genomtänkt asylinvandringspolitik. Nu får vi skörda stormen, och händelsen i dag är förmodligen bara början. Nästa gång blir det kanske i tunnelbanan eller på en buss.

  Frågan är om det är en klok idé att fortsätta fylla landet med i huvudsak ointergrerbara personer med värderingar och vanor från 600-talet?

 3. Förvånande?! Detta har länge förutspåtts. Varför skulle Sverige caea ett undantag??
  Säger bara: Muslimer ska ge f.n i Lars Vilks och vad vi lagligen gör i vårt land och vi ska ge f.n i att kriga i muslimska länder!!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s