iPad – ett hot mot religionskritik

Läste en rätt otrevlig artikel i Sydsvenskan som upplyste mig om att Apple kräver av sina kunder, dvs tidningsbolag som vill nyttja tjänsten/produkten iPad att skriva under ett avtal som bla förbjuder sexuellt innehåll och religionskritik. Som om det inte vore illa nog med vanliga lagar i sådana sammanhang, nu ska framtidens media styras av amerikanska tajtrövade kristendomsbeskyddande skitmoralnormer också. Lycka till för svenska journalister att visa sitt stöd för personer som Lars Vilks nu. Kommer inte att hända igen. Nej istället kommer rapporteringen kring allt skit som sker i religioners namn vara lika välcensurerade som nordkoreas officiella rapporter om världspolitiken. Man vill ju inte stöta sig med rika oljekreationister i Texas som överväger att köpa in 10000 ex av iPaden till sina bibelskolor.

Nej jag har länge varit skeptisk till iPad. Inte för dess funktioner, utan för frånvaron av friheter i applesystemet. Informationsvärlden behöver inte formas utifrån Apples ideal, utan borde alltid vara fri. Jag vet som själv gammal macägare att man gärna tappar perspektiv på allt som ägare av en appleprodukt. Åh så bra den är. (Jag har aldrig haft mer bekymmer med en dator än jag hade med min Mac IIvi, och min iPod har i princip legat på hyllan oanvänd sen jag fick den pga att man är tvungen att använda skitprogram som iTunes på datorn, men det är en annan diskussion).

Det stora problemet är att iPaden dikterar vägen. Man kan alltså inte skylla på att tidningar kan välja annat. Den som inte hänger med på iPadtåget, missar avgången. Då kvittar det att det kommer att komma friare system från konkurrenter. Tidningarna kommer inte att ha olika upplagor för olika läsplattesystem. Skadan är redan skedd.

Men man talar lite grann för döva öron. Fanatismen som appleägare visar kring kritik är smått religiös. Och de brukar inte gilla kritik av denna religion eller att man påpekar hur sekteristiskt de beter sig. Således är det kanske inte heller så konstigt att detta är ett krav för deras produkts kunder kring religioner rent allmänt.

Bojkotta iPad. Vänta på en läsplatta som är helt open source och som inte censurerar det fria ordet – även om det kanske som jag nämnde inte hjälper något, så sponsrar man iaf inte skiten.  Det sista världen behöver är mer censur och mer fascism. Skitsamma om den kommer i en snygg förpackning. Det finns saker som är viktigare i livet än yta och design.

Det eller vänta iaf tills Apple ändrar sina regler och krav. Men det lär ju inte ske under detta galaktiska år. De vet ju bäst om allt. Ofelbara likt Jahve.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s