Pseudovetenskapspropagandan från Hollywood

Pseudovetenskap på film. Det är ett ämne som enkelt skulle räcka till hundratals bloggposter. Men jag tror att jag iaf nu för idag begränsar mig till en post.

Jag älskar film och konstnärlig frihet och jag älskar även fantasyfilm. Men jag har svårt för filmer där man försöker framställa saker som inte är verkliga eller ens möjliga som om de vore det. Det är liksom så jävla onödigt… Verkligheten är fräck nog, om man kan lite om den dvs. Det är inte så att en och annan detalj stör mig, men ibland går det för långt. Framförallt som helhet har det gått för långt.

Som exempel. De senaste 10 årens absolut gigant på pseudovetenskapshimmeln för mig är nog Alien vs Predator. En rätt så underhållande film, vilket inte gör problemet mindre. Hade den varit tråkig så hade den ju inte smittat av sig och påverkat folk.

I den möter vi ett gäng forskare som får Indiana Jones att framstå som världens mest seriöse skrivbordsarkeolog. De hamrar sig igenom murar i jakt på skatter. Men det värsta med den filmen är den vedervärdiga stank av kreationism i ohelig allians med new ageflum som den stinker av. Först berättar en arkeolog för oss att alla jordens kulturer har en massa gemensamt i värsta Babels torn-inspiration. Att pyramider minsann finns överallt, men att ”vi inte riktigt vet varför de är lika”. Vilket inte alls är sant – för de är INTE lika eller ens i närheten av samma ålder tex. Det är bara en jävligt praktisk sorts byggnad att bygga om man ska bygga stort.

Sen dras vi med på en resa till Antarktis och en där djupt under isen begravd civilisations stora tempel. Antarktis isades över för ca 40-20 miljoner år sen… Men nej, istället antyder man det hela som en anfaderkultur till alla andra jordens kulturer – i klassisk Atlantis-manér som fungerar inom den magiska 10 000 årsgränsen som kreationister kräver.

Vad är det som är så farligt med sånt här då? Vad gnäller du om egentligen? Tja, om folk bara visste hur mycket av folks allmänbildning som kommer från TV och filmer så syns problemet rätt tydligt. Problemet är ju tvådelat – dels matas folk med myter om verkligheten i förklädnad som ”vetenskapliga sanningar” och dels finns det ingen som helst motvikt i samma liga. Inga seriösa filmer om vår förhistoria och omvärld når ut till samma publiknivåer. Visst, discoverys bättre dokumentärer ses av rätt många – men väger ändå inte upp. Framförallt är inte program likt Myth Busters så där riktigt hårda mot trams och pseudovetenskap som de borde vara. De aktar sig noga för att tjafsa om tex kreationistiska/ID-myter. Det stinker alltså PK lång väg.

Det är ju inte så konstigt att folk tror på helande kristaller, 10% hjärnkapacitet, en jord som är 10000 år gammal, rymdvarelser som besökt oss och lärt oss allt och byggt våra pyramider, konspirationer om allt, dinosaurier som levt samtidigt som människor, vetenskapsmän på NASA som vet allt om aliens men berättar inget… eftersom Hollywood pumpar människor fulla av sånt på löpande band. En film är inget problem. 100 filmer är heller inget stort problem. Men 10000 pseudovetenskapsfyllda rullar är definitivt något som påverkar.

Allt detta är saker som tillsammans bidrar till en allt mer och mer korkad mänsklighet som komiskt nog lever med illusionen om att det är precis tvärtom. Att de, tillskillnad från andra, framförallt äldre generationer, minsann inte är offer för dogmer och godtrogenhet utan är kritiska och framförallt mycket mer öppensinniga… Att de är i kontakt med gammal visdom och har bättre koll på konspirationer mycket mer än vi godtrogna.

Och Hollywood gnuggar händerna, tycker sig säkert rida på en våg av populära uppfattningar som de kan göra film om och tjäna pengar, men är själva absolut en stor del av själva skulden till att folk i allmänhet blandar samman förvirrad tro på kreationism/new age/aliens/konspirationer och pseudovetenskap rent allmänt med vad som är verkligt kritiskt tänkande. Det är lite som när företag säger att ”de bara levererar vad folk vill köpa”. Samtidigt som de inte gör annat än just påverkar folk till att köpa denna produkt med reklam. Hollywoodmaskineriet vill tjäna pengar, men tar föga ansvar.

Men jag fattar fortfarande inte vad problemet är?! Nej för du tror väl moderna mediciner, välstånd, bildning osv trillar ner från skyn också. Allt hänger samman. Har vi en befolkning som ratar förnuft för dravel och som inte kan skilja på pseudovetenskap och vetenskap så får vi svårt att upprätthålla och framförallt vidareutveckla vårt samhälle.

2 tankar på “Pseudovetenskapspropagandan från Hollywood

    • Anna: De som tror på sagor om rymdvarelser som bygger pyramider osv, de är per definition inte experter. Så ”fel experter” kan jag inte ha lyssnat på. Jag har lyssnat på exterNA i bestämd form. Dvs de som finns.

      Resten (dvs de som tror på pyramidbyggda rymdvarelser osv) är obildade idioter och inte experter på något alls utom möjligen att tjäna pengar på att kränga dåliga böcker och hemsidor om ”mystiska ting” till godtrogna sökare.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s