Svensk media missar poängen med hästlängder

Idag skäms jag som svensk. Jag är också heligt förbannad.

Knappt har nyheten om den spektakulära arsenikbakterien läckt ut så har Aftonbladet/TT/Svd osv redan lyckats missförstå hela händelsen och därmed skapa världens antiklimax. De svamlar på om arsenikrespiration som om det vore nyheten (det är urgamla nyheter!) och missar helt att den stora sensationen är att vi här har en unik livsform som består av arsenik – vilket ingen annan känd livsform på jorden gör. Något som öppnar upp svindlande möjligheter i jakten på liv i universum. Helt plötsligt vidgas vårt perspektiv på vad liv är och kräver. Det är kanske en av de viktigaste upptäckerna som gjorts inom biologin näst efter evolutionen och DNA-molekylen.

Det är helt skrämmande hur korkade journalister får lov att bli ibland. Pröva låta en naturvetare sköta om sådana här artiklar i fortsättningen och låt den här personen (som troligen jobbar på TT) sköta om en modeblogg eller något annat som inte kräver så mycket innanför pannbenet.

Det här är det tveklöst mest pinsamma jag sett i svensk vetenskapsrapporterande journalistik. Originalartikeln på NASAs hemsida är liksom inte så komplicerad att det går att missförstå vad som är det intressanta. Men så blir man påmind om varför medelIQ trots allt bara är 100.

Gör om gör rätt.

6 tankar på “Svensk media missar poängen med hästlängder

  1. Pingback: GFAJ-1 | Asebeia

  2. Bra att det är fler än jag som regerade på det. Men, egentligen är det väl främst ingressen som är felaktig – kanske skriven av en redaktör, resten är väl ok tror jag. Och det är samma TT-artikel på DN och SVT.

    Det kanske inte är så konstigt att en icke-naturvetare går igång på arsenik-är-giftigt vinkeln..

  3. S: Mja. Det vet jag inte. Bättre än svensk media javisst, men inte en speciellt bra analys.

    Jag tycker nog att den artikeln var lite väl gnällig och håller inte riktigt med om hur stor den här upptäckten var. Påminner lite för mycket om bloggaren Pharyngulas rätt så kassa analys av läget där han i princip bara gnällde för gnällandets skull kring att det nu inte visade sig vara liv p en annan planet som var upptäckt.

    Att det inte var det gör det ju inte till en dålig upptäckt. Det är fortfarande lätt en av de största upptäckter biologin har sett på decennier.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s