I skåne faller snön horisontellt

Öjöj. De är gulliga de där norrlänningarna som alltid ska håna folk i södra Sverige för problemen vi får vid snöoväder. Det hela handlar ju om att de inte begriper något.

Om du har 1000 personer på en km2 och släpper loss ett väder som på något sätt påverkar den normala situationen så kommer du få betydligt fler olyckor än om du släpper loss något abnormt väder på en yta där 10 pers ska dela på en km2. Rätt enkel logik eller hur? Trängre = fler potentiella olyckor osv.

Men minst lika viktigt anser jag det är att titta på hur vädret vid snöfall beter sig i skåne, tex på österlen som ofta är med i dessa rapporter om problem jämfört med hur läget är i Umeå eller valfri norrländsk plats.

Här krävs det lite empiri. Man måste helt enkelt ha varit på österlen för att lägga märke till två viktiga saker. Dels är landskapet rätt så öppet med väldigt lite skog. Dels blåser här mycket mycket mer än det gör i Umeå eller valfri plats i Norrland nedanför trädgränsen i fjällen (för där blåser det såklart). Och detta blåsiga öppna landskap i kombination med, tja 10 cm snö innebär drivbildning på ett sätt norrlänningarna väldigt sällan får uppleva. 10 cm räcker för att bilda stenhårda metertjocka drivor av finpackad finsnö – under loppet av kanske 10 minuter. Och tillskillnad från i norr där man kan ploga vägen och sen vara nöjd tills nästa gång snön faller i fina flingor från skyn så driver det igen här 5 minuter efter att snöplogen passerat. Jag överdriver inte om tiden. Vitt fluff som ligger still vs vitt sediment som förflyttar sig. Viss väsentlig skillnad om man så säger.

Det är dessa två ting som gör att vi får trafikkaos i skåne när vi får snö. Ni kan håna oss för att det i regel inte handlar om flera meter snöfall bäst fan ni vill. Ni gör bara bort er själva i erat skryt baserat på okunskap.

För 10 cm snö på ett blåsigt österlen där du har ”fetch” (oceanografisk term för vågbildning, jag vet inte vad det heter kring snödrift) på flera mil innebär att drivor bildas på ett sätt norrlänningarna med deras vertikala snöfall aldrig har skådat.

9 tankar på “I skåne faller snön horisontellt

 1. Har aldrig upplevt så fruktansvärda vintrar som under studietiden i Lund, dels pga blåsten, dels pga den ofta nollgradiga temperaturen som skapar en råkall kyla som tränger in i märg och ben. Föredrar isf att uthärda vädret i köldhålet Särna i Dalarna (med landets lägsta medeltemperatur) förutsatt att jag slipper gå upp på det blåsiga kalfjället…

 2. Skånsk vinter kan nog betraktas som kalfjäll-light + fukt.

  Vi har ju inget att hämta vad gäller mest snödjup eller lägst temp, men det är liksom inte allt som räknas för att mäta ”jävlighetsfaktorn”.

  Tack för att du är med och bekräftar vad jag säger.

 3. Därför kan jag tänka mig att när man nu får köldrekord i Skottland, så är det rena helvetet. Deras blåst, deras fukt och deras usla hus… Fryser bara jag tänker på saken.

 4. Det kulliga öppna landskapet i Österlen som genomskärs av smala vägar måste nog absolut vara total misär under vintern vad gäller blåst och drivbildning. T.ex. Brösarp & Ravlunda trakten och den smala, backiga, kringelikrokiga väg 9. Massiva snödrivor som flyger fram som flygsand över landskapet och täpper igen alla kurvor och backpartier.

 5. Å ena sidan är det sant att det är svårare att röja snö i en storstad än norrlandshålan jag växte upp i. Att det drevar här nere är iofs också sant, men det gör det på E4:an och vid varenda j-a myr däruppe med, så det är inte så stor skillnad. Å andra sidan har jag under mina år som pendlare mellan Malmö-Lund sett en hel del exempel på direkt idiotiska reaktioner på ganska måttliga mängder snö. Som att trampa gasen i botten om det blir halt. Eller plogbilar som ställer plogen åt vänster.

  En sak till södra Sveriges försvar du inte nämnt är att en isig väg slutar vara hal vid 20-25 minusgrader, förutsatt att man inte saltat.

 6. Per: Jo det är sant det där med saltet. Jag har för mig att det redan vid minus 8 är så att salt börjar få en radikalt försämrad effekt och snarare gör allt slirigt istället för upptinat. Vilket då såklart inte upphör förrän vid -20/25 som du säger.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s