Vår tids Maginotlinje

Att offra frihet för att få trygghet är säkerhetspolitikens heliga motto. Det råkar dock också vara raka antitesen till vad man som liberal människa uppskattar. En detalj som kommer i skymdundan, men som uppmärksammas av en del som tur är handlar ju om den inte helt ointressanta detaljen i frågan: Hjälper det?

Dvs hjälper det verkligen att bekämpa terroristhot med inskränkningar på vår frihet? Det känns som att vi måste börja sätta krav på politikerna att faktiskt redovisa resultat och inte floskler. Resultat i proportion till ingreppet.

Det här är något som trygghetsnarkomaner inte riktigt förstår. För det finns gott om människor som anser att man kan ha som ideal att förbjuda allt som kan vara farligt. Den sortens människor förstår liksom inte problemen i de filosofiska principerna kring att det är svårt att motivera all denna säkerhet vid flygplatser osv i förhållande till intrånget och kostnaden. De anser att bara man stoppar EN terrorist på det här sättet så är det lönsamt.

Men då är vi tillbaka på ursprungsproblemet. Har vi verkligen stoppat några terrorister med nakenscanners? För mig känns det oundvikligen som att man gravt underskattar terroristernas anpassningsförmåga. Att man sätter så stor tillit till att man ”åtminstone gör något” med dessa scannrar att man skiter i att titta på resultaten i efterhand.

Flygsäkerhetspolitiken är som Maginot-linjen. Man bygger stolt och hetsigt upp en ogenomtränglig barriär som fienden därmed helt enkelt bara kommer att gå runt. Du kommer inte åt vissa problem genom att försöka bekämpa konsekvenserna av problemen. Du måste bekämpa anledningarna också och tänka om den bredd man måste ha för att nå verklig maximal trygghet står i proportion på de intrång på friheterna vi då måste göra.

Och inte låta trygghetsnarkomaner ensamt få bestämma detta som vi uppenbarligen gjort hittills.

Här kommer jävlar i det inga tyskar fram… vive la France.

Och titta så effektivt vi kan stoppa upp terroristerna som har pistoler i fickan nu…

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s