Den bortförklarade rasismen

Sverigedemokraternas framgångar bygger på en kombination av fördomar, segregation och brottslighet. Ändå framställs Sverigedemokraterna som ett extremt parti – när det mycket mer är ett missnöjesparti än något annat. Egentligen skiljer de sig föga från Ny Demokrati på 90talet.

Fördomar, ogillande, skepticism. Allt är rätt så otrevliga och trista saker. Men hat är något helt annat och mycket värre. Öppet hat mot någon är något helt annat och ska inte blandas samman med ogillande. Svenska ”rasister” som röstar på SD är tämligen harmlösa. De hatar generellt sett inte invandrare.

Men det finns ett rasistiskt hat. Ett öppet ocensurerat hat mot en specifik folkgrupp från en annan och det har inget med SD att göra. Och det är muslimers hat av judar. Här handlar det inte om att man muttrar föraktfullt framför TVn och sen röstar på SD på valdagen. Här handlar det om att man stannar bilen, vevar ner rutan och ropar ”död åt judarna” rakt i ansiktet på närmaste jude.

Du ser INGET liknande beteende i andra situationer. Muslimer, som talar om fördomar mot dem från svenskar har på inget sätt alls en liknande situation som ens kommer i närheten. Du ser inte SD-are som kör fram med bilen till en muslim och ropar ”död åt alla muslimer”. Skillnaden i verklig innerlig rasism är enorm. Muslimers öppna hat mot judar är i en helt annan dimension än det svenskar visar mot muslimer.

När muslimer visar hat mot judar, då kan det ursäktas (och görs så flitigt!) med Israel-Palestina-konflikten. Och visst, en hel del av hatet kommer därifrån (men verkligen inte allt!).

Men det kvittar. Det legitimerar på INGET sätt mer muslimernas hat mot judar här i Sverige, än det skulle legitimera en SD-ares hat generella mot invandrare bara för att han fått sin bil plundrad av invandrare tex.

Pröva sätt det hela i ett sansat perspektiv istället för att automatiskt ursäkta. Då ska du snart se hur befängt det låter när man vill ursäkta muslimska (nästan uteslutande unga mäns) öppna hat och terror av judar på Malmös gator.

Sluta bortförklara vad som är en rasism lika sjuk och perverterad som när folk röstar på riktiga nazistiska partier (SD är trots allt inget sådant). Kan du inte det, då ska du heller aldrig någonsin beklaga dig över ”rasister i SD”.

Du är nämligen inte ett dugg bättre själv. Nej, du är fanimig mycket värre själv då.

Och som ateist kan jag säga så här: Det finns ett botemedel mot denna rubbade indelning av människor i religionsetniciteter och den stavas sekularisering. Då har man genast mycket mindre att bråka om kring något så emotionellt som just religion och vems gud som är bäst och vems religiösa monument som ska få byggas var.

Man kan drömma bäst fan man vill om att kristna, judar och muslimer ska gå hand i hand på ängen mot solnedgången. Det kommer aldrig att hända. Inte förrän religionernas betydelse minskar (dvs vi ser en riktig sekularisering likt det vi sett i Sverige av kristendomens grepp om folk). Först då finns det möjligheter för total fred mellan dessa grupper.

Att detta sen är totalt orealistiskt också (eftersom fanatismen faktiskt ökar i världen) är en annan femma. Men det är fortfarande den bästa lösningen.

Sydsvenskan

1 tanke på “Den bortförklarade rasismen

  1. Den religiösa fanatismen driver utan tvekan fram mycket hat och andra problem och du har rätt i att den ökar. Följande intervju med en kanadensisk författare är tankeväckande, man undrar hur det ska gå med västvärlden.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s