Tio tips att tänka på när man diskuterar med kreationister

Givetvis finns det massor att säga i ämnet, mycket mer än detta, men här kommer några tips på vägen som man bör känna till:

1 Var förberedd på att de faktiskt är rätt duktiga på att snacka och att denna ”kosmetiska” förmåga är viktig. Fråga gamla greker och romare om retorik inte är lika viktigt som att ha rätt. Kreationister, skolade i religiös kyrklig miljö är ofta skickliga att tala till folk och att använda liknelser som talar direkt till folks vardagliga känslor. Oftast är det fåniga liknelser för insatta personer, men förutsätt inte att andra som lyssnar på er ser detta. Överskatta aldrig er publik om du inte vet vilka som lyssnar. Motsatsen brukar gälla som ideal – men glöm bort det. Apropå retorik: Bara för att något är ett ”retoriskt fel” – så innebär det inte att det går att vinna med det i en diskussion. Om du tror att man vinner diskussioner genom att undvika att själv begå ”retoriska fel” – så har du inte begripit något om vad retorik är.

2 Behåll lugnet. De kommer förr eller senare när debatten blir trängd att troligen tappa humöret om du är skicklig. Oavsett vad som sägs så ser den som håller lugnet alltid ut som en vinnare. Bli heller aldrig för aggressiv eller arg. Du har svårt att se ut som en vinnare då – och i värsta fall kan kreationisten få sympatipoäng om du är stroppig och arrogant på fel sätt. Det här är svårt att få att fungera. Men man kan iaf försöka.

3 Var inte den som svarar på frågor hela tiden. Ställ frågor istället. Det här är kanske det viktigaste problemet jag sett och stött på. Många som debatterar kreationism sätter sig självgott ner och tänker att ”det inte är några problem, jag kan nog svara på alla dumheter kreationisten kommer med”. Det kommer du inte att kunna hur påläst du än är. De är mästerliga på att gräva fram den där obsyra kanske helt ologiska variabeln och sedan få det att verka som de har vunnit för att du inte gett något bra svar. En klassiker här är tex ”varför bananen är formad som den är om gud inte hade tänkt att den passar perfekt i människans hand”. Den sortens korkade men farliga diskussioner. Så undvik att bara svara på frågor. Ställ egna frågor. Du kommer snabbt märka att de inte kan svara på speciellt mycket alls. Allt för mycket kring debatter med kreationister bygger på att svara på deras frågor och påståenden tyvärr.

4 Akta dig för ämnesbytare. Nu är det ju så att merparten av oss kommer att ha svårt att hålla kommandot i debatten. De kommer förr eller senare bli dem som leder debatten trots det jag skrev på punkt 3. En sak och ett tips som jag har lagt märke till i den här situationen är att de byter ämne så fort de märker att du råkar kunna svara på det som de frågar. Kräv därför att diskussionen stannar vid ett favoritämne. Åberopa att de inte ska glida undan om de hellre snackar om piltdownmänniskan än om dateringsmetoder. Är du kunnig på arkeologi – så håll dig då till det och försök undvika att byta ämne till astronomi tex.

5 Kom ihåg att de är skenbart kunniga. De kan låta som de kan en massa om något. Men du kommer snart märka om du är ämnesinsatt i ett ämne att de i princip alltid saknar enorma grundkunskaper i vetenskap och att deras frågor ligger på ett plan där allt är rimligt så länge man inte känner till fler variabler. Det gör att du om du börjar snacka för komplicerat – både kan låta smartare än din motståndare och vinna poäng, men även riskera göra att ingen begriper dig och därmed vinner kanske kreationisten på bättre retorik. Bara för att du har rätt så behöver du inte vinna en diskussion. Det är förvånansvärt många som inte begriper att i dårars universum så gäller dårars vinstregler.

6 Våga bli personlig. Om du mot förmodan lyckas ta kommandot över diskussionen, våga ställ personliga frågor om vederbörandes behov av att kreationismen måste stämma. Allt för många som debatterar kreationist är mesiga och tror att saklig objektiv ödmjukhet vinner i längden – eftersom det är det vetenskapliga idealet för vetenskapliga debatter. Det gör det inte när man debatterar religion vs vetenskap. Känsloargument är starka – och faktiskt även sakliga om de används rätt. För nyckeln till att vinna en hel diskussion med en kreationist kan ligga i att blottlägga dens märkliga förhållande till vetenskap och religion. Hela poängen till att någon är kreationist är ju inte för att kreationism är likvärdigt rimligt vetenskapen, utan för att de måste legitimera sin religion. Således en viktig sak att fokusera på. Ofta ser man meriterade professorer inte ens kunna vinna diskussioner med kreationister kring deras egna expertämnen. Och det är fan inte ok. Men beror oftast på att professorerna inte förstår hur viktigt det är med att tala enkelt och känslokopplat och att publiken inte är kollegor i ämnet på vetenskaplig konferens, utan människor som faktiskt kan vara där för att se dig och din expertis tillintetgöras av en predikant.

7 Läs på klassikerna. Läs på de klassiska argumenten i förväg (Piltdown, ursprungshalter hos radioaktiva isotoper, Irreducibel komplexitet tex) och ha svaren på dessa på lager i förväg. De kommer alltid upp och kan pulverisera dig totalt om du inte kan ge svar. För all del – läs på om klassisk retorik också. Om din motståndare bara precis hela tiden bygger upp argumentation kring retoriska fel. Påpeka då detta – men på ett enkelt och begripligt sätt. Att säga att kreationisten har fel för att han sysslar med argumentum ad ignorantiam – är fail för dig. Förklara istället varför det inte går att säga ”men det där kan ju inte stämma för jag har aldrig sett något sådant”.

8 Överraska kreationisten. Oftast handlar debatter mellan kreationister och vetenskapsförespråkare om samma saker som ältats på nätet miljoner ggr. Det finns faktiskt alltid mer oväntade vinklar man kan ta – som man kan sätta åt kreationisten med.

9 Acceptera inte ickesvar eller svarslöshet. Ty det gör inte kreationisten av dig. Om du har tur, så har du lyckats pressa kreationisten in i ett hörn där de blir svarslösa. Har du riktig tur så kommer då klassikern ”Guds vägar äro outgrundliga” som svar, i någon form. Detta måste du vara beredd på och kunna bemöta snyggt. En variant är när de frågar dig varför Big Bang inte behöver en orsak – att då fråga dem varför gud inte behöver en orsak. Varför det ena är mindre rimligt än det andra. I deras värld är det inte så konstigt – således gäller det att påpeka det absurda i detta. Men samtidigt, om du märker att det går hem, var ödmjuk och erkänn när du eller vetenskapen inte har svaren på en fråga. Men bara om du då förklarar att det inte gör att motståndaren därmed har rätt. Frånvaron av svar hos en motståndare gör inte att du har rätt.

10 Sluta inte när du ligger på topp. Om du tex har hamnat i en situation där kreationisten har svårt att svara på något. Go for the kill. För återigen, överskatta varken kreationisten eller övriga i publiken. Bara för att du inser att du vinner diskussionen så behöver inte andra göra det. Det här gäller inte minst i början av en debatt. Om du förlorar ett inledande argument, så kommer folk inte bry sig mycket om vad som händer sen. Om du går in i debatten – som om den vore ett slagfält där endast en kommer ut levande – ja då har du iaf inte förlorat innan du gick in där.

Det finns inga givna sätt att vinna en diskussion. Framförallt inte med någon som inte resonerar på samma sätt som du gör kring logik, saklighet och verkligheten. Men det finns givna sätt att förlora en diskussion som man iaf kan försöka undvika.

2 tankar på “Tio tips att tänka på när man diskuterar med kreationister

  1. Just det där med att ställa frågor, är enormt viktigt. Visst kan kreationisten hitta en svaghet i evolutionistens argument. Men det är inget mot de avgrundsdjupa hål som visar sig om man frågar vilken alternativ förklaring kreationisten nu erbjuder. Det är ju så att den vetenskapliga teori som vinner, ofta är den som är bäst på att förklara verkligheten, vilket inte behöver innebära att den saknar hål, utan lika gärna kan innebära att alternativen helt enkelt har ännu fler hål.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s