Det ser mörkt ut på hädelsefronten

PZ Myers på bloggen Pharyngula sammanfattar (modigt med sitt namn och allt) problemen med hädelselagar i en rad muslimska exempel. Det gör mig nedstämd att se vilket elände som drabbar fri- och oliktänkande människor världen över.

Rent konkret är det ju så att hädelselagar inte går att tillämpa utan att man kränker en annan religion eller framförallt vanligast ateisters rätt att öht existera. Du kan inte skydda guden X från kritik utan att inskränka på andras rättigheter att öppet tro annorlunda.

För att du ska kunna ha hädelselagar så får man som ateist aldrig någonsin yppa ett argument kring varför man kanske ser sig som ateist. I regel så ska man akta sig noga för att öht yppa att man är ateist, då man i många framförallt muslimska länder i princip då gör sig laglös. Dvs vad du än säger sen kommer att bli betraktat som ett allvarligare brott bara därför att du är gudslös. Klassikern är ju hur man i många muslimska länder måste uppge religion vid inresa. Och att det då inte är att rekommendera att skriva annat än kristen. Då har du iaf dhimmi-skydd (åh så snällt!).

Men det gäller även folk med avvikande religioner från maktens och inte bara för ateister. Inte minst i muslimska länder. Ta kvinnan i Iran som konfronterades och angreps av aggressiva muslimer bara för att hon var kristen och då tillslut kläckte ur sig orden: Jesus dog för vår skull, vad gjorde egentligen Muhammed?

Det räckte för dödsdom. Det säger allt om vilket oerhört problem hädelselagar är i varje vettig människas huvud. När du inte ens får argumentera. Sitt snällt och tyst och säg inget som kränker våra fantasigudar och fantasiprofeter, då kanske vi låter bli att straffa dig. Jag mår illa när jag tänker på hur illa många folk i världen har det pga religionens makt över samhället.

Det värsta i kråksången är tendensen. Att det inte går i rätt riktning globalt sett, utan att vi bara får mer och mer utav hädelselagar världen över. Inte minst tack vare att FNs organisationer för mänskliga rättigheter i dag helt styrs av teokratier från Mellanöstern. Men även konkret i vår närhet, där katolska länder är ivriga förespråkare för hädelselagar.

Jag är inte helt säker, men jag tror att det troligen döms fler människor globalt för hädelse idag än under medeltiden. Nej jag ser riktigt mörkt på framtiden vad gäller fri- och rättigheter. Det enda som kan rädda situationen är en enorm sekularisering av mellanöstern då problemen i regel har sin kärna där. Men väldigt lite tyder på att det sker. Sen 80talet har det bara i princip radikaliserats/polariserats.

1 tanke på “Det ser mörkt ut på hädelsefronten

 1. Ett delvis* undantag i den muslimska världen verkar vara Libanon:
  http://raafathamze.wordpress.com/2010/04/25/taking-pride
  http://www.americanhumanist.org/HNN/details/2010-09-the-state-of-secularism-in-lebanon

  *Delvis, eftersom Hizbollah faktiskt har väldigt stor makt i landet.

  Sen så verkar man försöka bli av med religiöst inflytande i politiken i Bangladesh: http://www.weeklyblitz.net/1050/no-more-religion-based-politics-in-bangladesh

  Rent generellt så vet jag inte hur man triggar en sekularisering. Det skulle kanske krävas någon form av Upplysning likt de vi hade i västvärlden under mestadels 1700-talet. Men det är knappast säkert att dåtidens västerländska förhållanden är applicerbara på dagens muslimska värld.

  Tyvärr riskerar sekularisering i Mellanöstern att ersätta dogmatisk religion med dogmatisk nationalism (som i Turkiet).

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s