Fyra skillnader är mer än fem liknelser

Kommer ni ihåg religionsundervisningen i grundskolan? Där en snäll och välmenande religionslärare försökte berätta hur nära besläktade islam, judendom och kristendom egentligen var? Kommer ni ihåg den orgie i cherry picking av argument som i princip krävdes för att få till detta? Och har ni upptäckt att detta i princip är dogmen som styr det offentliga samhällets förhållande till hur vi ska se på islam vs kristendom även idag? Om inte, så grattis till betyget. Du hade säkerligen MVG/femma i betyg just pga att du inte såg det.

Jag måste säga att jag nog trots allt har rätt bra koll på ungefär hur den genomsnittlige muslimen har för förhållande till sin religion eftersom jag inte bara har debatterat med muslimer i åratal, jag är vän med några numera också – och det är rätt i regel än rätt annorlunda religion från den genomsnittlige kristnes tolkning.

Javisst, muslimer kan ha ett rätt liberalt förhållande till sin religion och inte alls vara arga talibaner, men det sker liksom alltid till trots för religionen som är där som elefanten i hörnet. Man ser liksom skammen i deras ansikten när de säger ja till en öl. De gör det, men egentligen är det fel enligt dem. Egentligen blir de genom att dricka ölen en åtminstone lite sämre människa. Det är så de resonerar utan undantag. De som inte resonerar så brukar i regel också bara kalla sig etniska muslimer. Och de är ju inte mer muslimer än jag som svensk måste vara kristen eller ”etnisk kristen”.

Kristendomen har ju begåvats med ting (eller mja, påtvingats också) som Islam inte har som gör det per definition mer möjligt att bli liberalt. Ting som gör att jag som ateist vore smått förståndshandikappad om jag inte insåg att kristendomen är en bättre religion för mig att leva vid sidan av än islam:

1 Kristendomen har förändrats och utvecklats rent teologiskt. Den har genomgått flertalet historiska förändringar som har påverkat det. Tex reformationen. Nu innebär inte på detta sätt något som gör kristendomen mer liberalt i sig, eftersom få kan vara så konservativa som reformerta, men det har ändå lett fram till att det faktiskt finns sk liberalteologi definierad och att religionen kan utvecklas. Dvs den som väljer en liberal tolkning av kristendomen kan göra så trygg i att det finns i accepterad form. Hela kyrkor bakom detta finnes ju faktiskt. Den som inte förstår skillnaden mellan att bara vara ”slarvig” eller ”nonchalant” gentemot de religiösa tolkningar som finnes och att det finns religiösa tolkningar som är liberala ska nog öht inte uttala sig om hur islam är som religion. Muslimer som är liberala – är det till trots för sin religion. Nu är förvisso de fem skolorna av islam olika hårda, men det finns ingen skola som är liberal alls på samma sätt som det finns liberal kristendom.

2 Islam lär ut att islam är fulländelse. En av de saker man först lär sig om islam och dess lära är att Koranen är guds slutgiltiga ord. Kristendomen stänger liksom aldrig dörren för fler gudomliga budskap på det sättet. Det innebär ju inte i sig att kristendomen är bättre, men det innebär definitivt att den är lite mer ödmjuk teologiskt på så sätt att kristna får väldigt svårt att påstå att man vet allt det man behöver veta som gud ville att man skulle veta genom bibeln. I islam framställs det snarare som så att alla världens religioner, inklusive de nära besläktade ”bokens folk”, judendom och kristendom är förvanskningar av islam. Att den rätta läran har getts människor många ggr, men att de inte lyckades förstå den förrän Muhammed gick ut i öknen och snackade med gud. Då helt plötsligt, i 50 graders stekande värme, fick en handelsman inte värmeslag, utan helt perfekt rätt i allt. Om detta kan man ju (uppenbart) tycka rätt olika om, men det är iaf så muslimer ser på saken. Islam (koranen+hadither) är en fulländad och slutgiltig tolkning av guds budskap.

3 Islam betyder underkastelse. Bara där i sig borde den uppmärksamme konstatera något som skiljer det från modern liberal kristendom. Men vi kan titta lite mer på det än så. I mer fundamentalistiska kristna kretsar så viftar man gärna med bibelns äldre och mindre sympatiska delar där moral reduceras till något som måste regleras med rädsla. Så här ser i princip nästan all teistisk religion ut. Finns det några som helst påbud som man ska följa är det enklare att argumentera för dessa genom hot om straff än bara med morötter. Det räcker inte bara att lova himmelrike, utan ibland måste man hota med helvetet också. Och troligen pga frånvaron av reformationer och förändringar av teologin så har islam fokus mer på åtlydnadsbiten än på morotsbiten. Ja om man bortser från det berömda löftet om oskulder för alla som dör för islam.. alla MÄN som dör för islam..

4 Synen på våld. Om vi bläddrar i gamla testamentet så finns det en hel del uppmaningar om våld och ond bråd död. Det finns såklart annat också, inte minst hysteriskt tråkiga listor med miljontals namn på miljontals släktningar, men i det stora hela är GT inte en text som osar av kärlek. Inte helt oväntat är därför också GTs betydelse för liberala kristna väldigt reducerad. Detta är kanske den mest känsliga punkten att ta upp eftersom det inte går att formulera snällt – men islams urkund koranen är betydligt mer lik GT än nya testamentet. NT predikar inte alls mycket våld. Tvärtom. Islams urkund Koranen har väldigt många verser som talar om våld. Där man tex ingående diskuterar när och hur man ska straffa de som är islams fiender tex. Du hittar faktiskt inget liknande alls i NT.

För sakens skull då, fem liknelser som inte är riktigt lika viktiga: 1 Islam, judendom och kristendomen ÄR släkt med varandra rent historiskt. 2 Islam, judendom och kristendomen nämner många liknande personer. 3 Både islam och kristendom har nyttjat svärdsmission mot ”hedningar” – och det har även judar gjort mot folkslag om jag kan min GT rätt. 4 Judendom, islam och kristendom har en stolt tradition av att vara religioner som i sin grundform är rena patriarkala manifest. 5 Islam, kristendom och judendom är lätta att tolka som etniska manifest. Inte minst islam (pan-arabisk politik) och judendom (judar).

2 tankar på “Fyra skillnader är mer än fem liknelser

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s