Människans evolution skrivs hela tiden om

Sen jag lämnade mina studier i arkeologi har det skett mycket inom det fältet på de bitar som jag alltid tyckt varit mest spännande – nämligen de som egentligen inte är arkeologi, utan i regel mer paleontologi/övrig naturvetenskap då studiet oftast handlat om fossil eller subfossil snarare än kulturella studier av samhälle och världsbild. Dvs det som var fakta och inte bara spekulationer. 😉

Först kom den lilla Flores-människan och ställde till allt för några år sen.

Sen hade vi de banbrytande upptäckterna för ett tag sen – som nog de flesta insatta innerst inne misstänkte – att neandertahlaren och sapiens blandade sina gener med varann. Nu har vi faktiskt DNA-belägg för detta även om det såklart återstår mycket arbete.

Och nu har vi upptäckter i Kina av Homo sapiens med en datering på 100 000 år. Vilket ställer till det rätt mycket för den klassiska Ut-ur-Afrika-teorin. Åtminstone rent dateringsmässigt, men säkerligen även rent strukturmässigt också ifall DNA-teknik kan få ut något kring unika genetiska egenskaper. Genast blir det fullt möjligt att spekulera kring fler migrationer de senaste 1 miljon åren med med mer eller mindre isolerade parallella utvecklingar. Tidiga arkaiska homo sapiens utvandrar och bildar små kolonier i Asien för X antal 100 000 år sen och så småningom när den ”stora vågen” kommer ca 50 000 år sen så blandas allt samman igen och spåren suddas ut – tills nu. Att man inte upptäcker sånt här så lätt är ju en rent fossilär fråga kring svårigheterna för fossil eller subfossil att bevaras. Det är på många sätt större chans att ha koll på vad som simmade i haven på jorden för 500 miljoner år sen än det är att veta vad som vandrade runt på Europas slätter för 1 miljon år sen. Anledningen till detta är just vilken bevarandepotential saker i olika ekosystem har. Marin miljö är tämligen överlägsen landmiljöer på den punkten.  Men det är en rätt ingående diskussion för ett annat tillfälle.

Jag ska ju iaf läsa en kvällskurs i människans utveckling nu till våren. Ska bli intressant om de har hållit sig ajour med utvecklingen.  Här är ju kurslitteraturen smått värdelös om den är äldre än 1 år i princip. Jag lär nog återkomma med rapport om det.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s