Multikulturalism ur en ateists perspektiv

Angela Merkel dödförklarar multikulturen. Det hela låter ju väldigt dramatiskt tills man tittar på vad det är hon faktiskt diskuterar – nämligen integrationsproblemets kärna. Den som alla politiskt korrekta trampar runt: Att det långt ifrån alltid är så att olika kulturer kan existera i harmoni. Har man olika värderingar så kan det vara svårt att komma överens. Framförallt när värderingarna ligger på kulturbasis – en slags identitetsnivå som trots allt är väldigt stark, hur svag och abstrakt den oftast än blir när man försöker granska den i mätbara variabler.

Islam är ju en religion, men samtidigt en kultur. Eller rättare sagt, inte en kultur eftersom islam kommer i olika skepnader från olika delar av världen, men i kontakt med västvärlden är det oftast den arabiska traditionen vi ser och den är rätt svår att kombinera med västvärlden.

Jag tror nog att folk får börja inse att multirkultursprojektet – där alla levde lyckliga tillsammans oavsett bakgrundskultur inte riktigt kan fungera överallt. Det kan fungera i ställen som i princip bygger på att vara mötesplatser eller smältdeglar från början, men det kommer inte fungera på platser med redan etablerade mer monokulturella präglingar.

Det är på inget sätt fel att värdera multikultur som en bra eftersträvandsvärd princip, men i verkligheten så kan det inte alltid fungera att göra om alla platser på jorden till smältdeglar för allt och alla.Utan inslag från andra kulturer så riskerar man få isolat som inte kan utvecklas och där toleransen för oliktänkande blir noll. Men om man inte ser över hur en multirkulturalisering går till riskerar den också skapa massor av problem – inte minst med befintliga kulturer som känner sig hotade.

Framförallt fungerar det alltså inte när det inte sker av egna medel. När politiker försöker toppstyra processen i den riktningen är det dömt att misslyckas. Multikultur sker och fungerar där det sker och fungerar, inte där någon vill att det ska ske och fungera. Då kan effekten snarast bli den motsatta – att folk blir extra ovilliga att integreras. Vilket gäller både inflyttade och redan bosatta.Om alla är invandrare på en plats. Första, andra tredje generationen – ja då kan vi nog få en fungerande multikulturell plats. Men när vi redan har en folkgrupp med distinkt kultur på en plats och flyttar in andra, då kan vi få konflikter. Då har vi den eviga konflikten mellan urinnevånare och nybyggare – som ingen höjer på ögonen för när man talar om arga indianer vs hemska vita kolonisatörer, men där alla blir jättepaffa när det är de vita kolonisatörerna som ogillar att bli invandrade på i sin tur på sin hemmaplan.

Så länge man inte tar hänsyn till dessa ting och dumförklarar alla som inte vill ha moskeer på sin bakgård så är man som politiker direkt skyldig till att skapa mer och mer segregation i samhället där ointresset och oviljan att integreras bara cementeras.

Säger man åt en familj i Vellinge att de är okunniga rasister som inte vill ha en flyktinganläggning i sin kommun så kommer man inledningsvis att skrämma många människor till lydnad och tystnad. Men den långvariga konsekvensen är att man skapar en tickande bomb av ökat hat.

1 av 10 i Tyskland kan tänka sig en ”Führer” för att ordna upp landet. Det ger rätt skrämmande vibbar om vart vi är på väg eller hur?

Fan vad det pyr i Europa. Det talas om högervindar. Vänta bara tills den dagen vi har konkret populistisk fascism som styre i något av EUs större länder. Jag ger det max 10 år innan det sker.

Jag ser inga lösningar i sikte heller som är supertrevliga. Jag tror att vi måste börja acceptera att påtvingad multirkultur varken fungerar bra med de som redan bor på en plats och de som skyfflas dit. Det är ingens fel – det är bara så att det fungerar inte om det inte sker helt frivilligt. Och det fungerar sämre ju mer man försöker tvinga. Dvs tyvärr tror jag att vi måste se över hur många vi släpper in i landet och begränsa antalet – och göra som man gör i de flesta länder på jorden för medborgarskap: Ställa vissa krav.

I snälla Sverige är detta hemska saker att säga. Jag tror det är dags att vi slutar vara så jävla naiva innan vi sitter där med SD som ett parti med verklig makt.

Som ateist kan jag tex inte vara så naiv att jag tror att alla kulturer i världen är lika bra att leva i. Det är bara att se hur man behandlas i olika delar av världen som ateist och fråga mig om jag vill ha mer eller mindre av dessa värderingar som en maktfaktor i det land jag bor i. Sverige är med sin smyg-statskyrka allt annat än ett sekulärt paradis, men trots detta är vi en oas jämfört med allt annat i världen. Det finns få platser där man kan säga ”jag tror inte på någon gud och du kan stoppa din predikan där solen inte skiner” utan att bli rejält åtsatt eller tom riskera sitt liv. Detta är något som vi ser ökade tendenser på för eftergifter kring i takt med att samhällets religiöst känsliga befolkning ökar.

Jag tycker inte det borde vara så otroligt förbjudet som ateist att få säga följande: I Sverige har jag all rätt i världen att ifrågasätta hur bra religioner islam, kristendom och judendom är. I Sverige har jag rätt att tycka väldigt illa om religionerna. Detta är värderingar och rättigheter som vi ska vara stolta över. En ohämmad multikulturalism där man pga demografiska skäl helt plötsligt har en stor grupp i samhället som inte tål kritik av sin religion (muslimer inte minst är väldigt ovilliga att debattera sin religion på ett ocensurerat sätt) – och faktiskt får med sig folk på sin sida i krav om ”självcensur” – ja det är inget jag vill se mer av.

Så helt utan kopplingar till ras eller annat ignorant – vill jag också se mindre av den ohämmade naiva kärleken till multikulturalism där man tolererar religiösa traditioner och synsätt från deras hemländer hur som helst.

Det är därför synd att vi nu tex motarbetar viktiga moment i integrationsprocessen. Ta tex att man nu ska ta betalt för studenter utanför EU. Så dumt, för många bäckar små av kontakter över gränserna leder till ökat kulturutbyte på det fungerande sättet. De får se lite av hur vi har det, vi får träffa dem och intresse kan skapas som är helt otvingad. Kontakter knyts. Själv har jag flertalet vänner och bekanta från den muslimska världen tack vare mina studier. En sak som alltså kommer försvinna nu – för glöm att vi får se speciellt många studenter från andra länder framöver.

Jag vill att mer av denna sortens positiva kulturutbyte ska ske innan de extrema får makten med allt skit som det skulle innebära att ha kristna KKK-talibaner likt SD vid makten för mig som ateist och liberal.

Jag vill ha ett sekulärt svenskt samhälle med total yttrandefrihet. Inte ett sekulärt samhälle där vi har hädelselagar gentemot känsliga kulturer och religioner om PKmaffian styr eller totalstopp om rasisterna tar över istället.

Vi ska inkorporera intressanta inslag från andra kulturer – inte precis ALLT från andra kulturer som om vi vore några identitetslösa mähän som behövde fylla tomma kammare med nytt material – för det är vi bevisligen inte med tanke på motståndet multikulturalismens lovsång har mött. Bevisligen hade Europa en massa kultur och förespråkare av detta som i allt större grad och med olika medel försöker överleva en tämligen påtvingad förtidsdöd.

Men tyvärr. Högerpopulisterna och deras icke-lösningar äger fortfarande frågan helt och de övriga har huvudet i sanden och ropar bara rasister till allt och alla som vill ändra på systemet idag. Det ser sannerligen mörkt ut på Kameruns avbytarbänk – och ja jag vet, det här blev en spretig bloggpost eftersom det är ett spretigt ämne.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s