Vad ska en ateist rösta på?

Vad ska man egentligen rösta på om man vill ha ett så vetenskapsvänlig och rationellt ateistiskt styre som bara möjligt är? Om vi nu bara fokuserar på dessa frågor och inget annat alls.

Det är givetvis inte så enkelt och tror inte jag har ett bra svar heller på lager. Men låt oss dela in politiken i fem delar efter fem grundideologier och spekulera lite. Jo jag vet, det är lite tabu att diskutera politik – skeptiker och ateister sinsemellan, eftersom man som sagt är allt från blå till röd som skeptiker och ateist, men jag tror nog att man kan släppa garden ibland.

Konservativa – Här slänger jag även in facister, även om de på inget sätt alls måste hänga samman. De delar ändock en grundpremiss: Synen på samhället som något som måste både bevaras och samtidigt ibland gå tillbaka till äldre värderingar om något har ”gått för långt”. Här flödar givetvis religionens makt över samhället och människan. Vill du ha en stark kristen kyrka är det så här du ska rösta. Däremot måste det inte leda till ökad pseudovetenskap i samhället överlag, utan bara kring religiösa fenomen (så som tex intelligent design eller etiska problemområden så som stamceller). Klart olämpligt alltså.

Miljövänner – De flesta miljövänner är troligen ganska jordnära och därmed heller inte speciellt konstiga. Men paradoxalt nog det finns en grupp som mer än några andra har tappat greppet om verkligheten och det är fanatikerna som talar om en levande planet, moder Gaia osv. Folk som dessa tenderar även att dras till den klassiska pseudovetenskapen med kristaller, healing, spådomar osv. De tror på väldigt mycket oknytt och omätbart överlag. Väldigt fientliga till skolmedicin och vetenskaplig utveckling. Jag påstår att tillsammans med de konservativa är det här du hittar de värsta pseudovetenskapsförespråkarna. Kan bli väldigt olämpligt.

Socialister och kommunister – Här hittar du mestadels väldigt jordnära människor som inte tror på det övernaturliga, religioner eller pseudovetenskap. Men du har två typer av undantag. Dels kommunisterna som går för långt och övergår i personkulter kring sina profeter. Dels också den märkliga tradition som utvecklas i en del socialistiska regimer där man håller på med vansinniga experiment vars vetenskapliga kvaliteer verkligen kan ifrågasättas. Ett tredje problem med socialister är att de i sin kamp för just socialism och mot tex USA kan få för sig att ge sitt stöd åt totalitära religiösa regimer likt Iran och Hamas. Det är knappast speciellt rationellt eller vetenskapsvänligt. Kan fungera.

Socialliberala & mitten – Om man bortser från en hel del slätstruken attityd där alla ska inkorporeras så finns här heller nog inte mycket av religions eller pseudovetenskapsvurm atttala om. Det är snarast en brist på attityd mot pseudovetenskap som blir problem ibland och att en del snällare socialkonservativa som på felaktiga grunder kallar sig liberaler ibland smutsar ner här med ren pseudovetenskap. Kan fungera.

Libertarianer – Här finns två läger. Dels de som verkligen är liberaler helt igenom med allt vad kärlek för ett rationellt sekulärt samhälle utan religiösa påtryckningar heter, men också de som är helt socialkonservativa, men som verkligen vill köra det plånboksliberala racet hårdare än de kan under de konsvervativas mantel. Problemet är att du i princip aldrig får det ena utan det andra. Dvs glöm tanken på libertarianer som styr – då får du alltid konservativa med på köpet som smyger sig med. Riskabelt, kan fungera men kan också bli helt fel.

Min ovetenskapliga slutsats är: Vill du ha en maximalt sekulär, antipseudovetenskaplig, antireligiös regim så är det antingen socialliberalt eller socialistiskt du ska välja. Eller rättare sagt, det är lättare att påvisa att ett konservativt eller överdrivet naturdyrkande synsätt knappast går hand i hand med den fria rationella vetenskliga tanken.

Sen finns det givetvis andra frågor som gör att man kanske vill lägga sin röst på andra läger ändå. Men det är inte det jag diskuterade nu.

1 tanke på “Vad ska en ateist rösta på?

  1. Jag håller med på det stora hela i din kategorisering över ateism, religion och pseudovetenskaplighet inom de olika politiska lägren. Skulle vilja trycka hårdare på att de i mitten ofta är alltför mjäkiga och slätstrukna.

    Sen skulle jag ifrågasätta hur rationell man är som helhet om man är socialist eller kommunist. Visst, man inser att religion är trams och har i princip alltid en materialistisk världsbild. Men hur kan man som rationell person ignorera empirin när det gäller socialism och kommunism?

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s