Att inte vilja utföra aborter

Europarådet har nu antagit en resolution där vårdpersonal och sjukhusinrättningar nu ska kunna vägra utföra abort. Rent övergripande ser jag inte problemet i det. Självklart ska inte någon tvingas utföra en handling som den inte vill. Det är oerhört antiliberalt att vilja tvinga folk till detta. Så att säga att det bara är konservativa katoliker som nu tycker detta är bra är faktiskt helt fel. Jag kan, oavsett situationen i fråga påpeka att alla former av tvång är antiliberala. Dvs rent ofrihetliga. Friheten att utföra en abort är snarare en lyx i sammanhanget jämfört med friheten att slippa vara den som utför det.

Men borde inte folk som jobbar inom vården vara beredda på att jobba med detta? Folk som är religiösa, är de lämpliga att jobba med vård då? Det är ju bara en klump med celler – inget riktigt liv.

Detta är det vanligaste återkommande argumenten. Och det är fullständigt absurt eftersom dels kan folk under livets gång ändra uppfattning i ifrågan från den tiden då de valde yrke, de kanske har råkat ut för ett hemskt missfall själva, de kanske själva försöker få barn eller så vill de helt enkelt bara inte vara med. Det är ju trots allt så att massor av aborter inte alls sker på embryon, utan på foster upp i vecka 18. Och i vecka 18 är det så pass utvecklat attaborten blir en blodig historia med en fullt mänsklig kropp inblandad. Inte alls någon ”cellklump” alltså. Det är alltså bara pur ignorans att tro att det sker på ett snyggt kliniskt sett vid långt gångna foster. Det är en väldigt blodig affär.

För det andra görs inte alls alla aborter av stackars utstötta kvinnor på samhällets brant – utan massor av aborter utförs av kvinnor som har det hur bra som helst, men som int vill få barnet vid fel tidpunkt, eller för att det är av fel kön. Visst, ett oönskat barn är aldrig trevligt – men nu är inte frågan om det är ok att göra så här eller inte – utan om det verkligen är helt ok att kräva att alla inom vården ska behöva jobba med detta.

Din kompentens som vårdmänniska, som läkare/sjuksköterska/undersköterska definieras knappast av hur bra du är på att utföra en av tusentals olika uppgifter som finns. Du är kanske en helt fantastisk gynekolog som är jätteduktig på att bemöta nervösa kvinnor i gynstolen och ställa rätt diagnoser. Du är kanske en jätteduktig narkossköterska, men eftersom du jobbar på en operationsavdelning som även sköter om narkosen för kvinnokliniken så kommer du få behöva vara med på aborter ibland.

Som sagt. Det finns gott om kvinnor inte minst inom vården som är väldigt kompetenta – men som av div skäl – fullt rimliga skäl där inga gudar ens blandas in – inte vill jobba med aborter. De ska självklart inte tvingas till det heller.

Så länge sjuksystemet som helhet inte kan vägra kvinnor abort så finns det inget problem. Då kan kvinnan bli hänvisad till en annan inrättning där det sker. Så länge den garanten finns är det inget problem öht.

Europarådets resolution är alltså på inget sätt ett problem i länder som Sverige där detta mest kommer beröra enskild personal eller möjligen små privata kliniker. I katolska länder kan det göra en svår situation svårare för kvinnor som vill ha abort. Jag har inget enkelt svar på det problemet.

Jag är för kvinnors rätt att utföra aborter. Men jag är också samtidigt för människors rätt att inte behöva vara de som utför den. Det kan skapa problem – givetvis.

Det enda det här visar är att Europa inte är redo för samarbeten och regler som gäller över alla gränser, eftersom vi i grunden är så olika i olika länder.

2 tankar på “Att inte vilja utföra aborter

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s