Religion som motivation till våld

Qur’an (4:74)”Let those fight in the way of Allah who sell the life of this world for the other. Whoso fighteth in the way of Allah, be he slain or be he victorious, on him We shall bestow a vast reward.”

Qur’an (2:191-193)”And slay them wherever ye find them, and drive them out of the places whence they drove you out, for persecution [of Muslims] is worse than slaughter [of non-believers]…and fight them until persecution is no more, and religion is for Allah.”

Bukhari (52:256)The Prophet… was asked whether it was permissible to attack the pagan warriors at night with the probability of exposing their women and children to danger. The Prophet replied, ”They (i.e. women and children) are from them (i.e. pagans).”

Många PK-intellektuella vill nästan reflexmässigt försvara Islam från kritik på ett sätt de inte skulle försvara andra religioner. De säger att det inte alls är religionen som har motiverat krig/våld utan dessa ting har enkom med världsliga ting att göra.

Så när man hävdar att religionen spelat roll i en rad krig och händelser så har man fel. Någon motivering varför religionen inte spelar roll får man inte förutom att man presenterar världsliga ting som alternativ.

Om vi då tar ett berömt exempel så ska jag visa varför det inte håller: 9/11 och flygplanskrascherna.

Du har en organisation som kallas Al Qaida. De drivs av avsky mot västvärlden. Avsky mot kapitalism. Avsky mot korruption i sina hemländer som man anser är västvärldens fel.

Givetvis är det så att alla dessa ting har en grund i att västvärlden har beblandat sig i deras affärer på ett sätt som de inte gillar. USA har sålt vapen. USA har lekt divide et impera med många länder i mellanöstern. Kort sagt: Det finns många där som har väldigt goda anledningar att hata USA av världsliga skäl. Det är rätt få vettiga människor som ifrågasätter detta.

Men grejen är att det finns gott om USA-hatare i hela världen som trots sitt hat inte tar till våld på det här sättet. Som framförallt inte tar till massmord på civila (Bali, 9/11, London, Madrid). Som framförallt verkligen inte dödar sig själva i processen, vilket faktiskt kräver en väldigt väldigt stor portion övertygelse och fanatism.

Och det är ju där skon klämmer. Hur får man folk så här motiverade så att de dödar obeväpnade kvinnor och barn? Räcker det med att de hatar ett land? Nej det gör det knappast. Räcker det med att USA är där och för krig i deras hemländer och dödar vänner och familjer? Nej USA har fört krig mot massor av länder i historien utan att ha utsatts för självmords-massmördare för den delen. Lägg där till den ”lilla detaljen” att merparten av de som blev självmordsbombare i 9/11 inte alls var personligt drabbade av USA.

Nej det var något som drev dem som inte var personlig hämndbegär. Det var kraftfullare än ideologisk övertygelse. Och då finns det inte mycket kvar att välja på som kan motivera folk mer än just religionen. Enkel logik, uteslutningsmetod och att man faktiskt tittar på vad de själva säger och åberopar (Allahu Ahkbar osv) borde ge oss en hint om variabeln i fråga eller hur?

Islam kallas fredens religion av dess försvarare. Men precis som man kan hitta koranverser som innehåller poesi så kan man tyvärr också hitta koranverser som motiverar våld – och till skillnad från de flesta andra religioners läror i världen finns där även texter som motiverar martyrdom och våld mot civila – med löfte om ett paradis för denna sorts död.

Alla som varit i kontakt med religioner och funderat över dem på ett psykologiskt plan vet vilken otrolig euforisk sak dessa kan vara. Ideologer kan vara motiverade, men inte i jämförelse med de som anser sig göra rätt i Guds namn. Den sortens motivator är rätt oslagbar. Andens kraft kan försätta berg.

Så vi har alltså en grupp individer som ska sätta sig på plan mot USA. De har vuxit upp i en miljö där USA på rätt och fel grunder har anklagats för en massa skit och elände. De hatar USA – men det räcker inte. Lägg därtill att de fostras i en militant anda och umgås med allmänt våldsintresserade individer som anser att man inte ska diskutera fram lösningar, utan tvinga på dem. Kom ihåg att den ryggradsmässiga känsla som vi i västvärlden har kring demokrati som en naturlig process vid oliktänkande inte finns här i dessa sanhällen. Du röstar inte om saker i mellanöstern – du köper dig makten eller tar dig makten. Det kan låta cyniskt, men så är det faktiskt. Om du anser att jag har fel på den punkten – varsågod och namnge dina demokratier i Mellanöstern.

Men då, som pricken över i:t eller kanske som fundamentet i huset så har vi då religionen. Religionen som kallas Islam och som faktiskt går hand i handsken med allt detta om man väljer att läsa just de delar av läran som är våldsamma – och som kan likt alla sorters religioner ge anhängarna både teologisk övertygelse och emotionell sådan. Precis som kristna bibeltokar talar i tungor – inte för att det är fyndigt, utan för att deras hjärnor blir helt upptagna av den religiösa euforin så kan samma sak kanaliseras i andra religioner – likt Islam. Det är inte frågan om olika sanningar eller olika fenomen – det är samma sak men kanaliserat olika.

Folkmassor ”uppfyllda med anden” är i ett stadie av masspsykos – och om detta kanaliseras till att klappa händerna till musik med dimmig våt blick eller till att hata någon som man redan hatade – är en fråga om världslig kontext. Beroende på vilken religion och vilken situation du befinner dig i så kommer resultatet bli olika.

Men religionen är INTE utan skuld i saker som 9/11 bara för att det även finns världsliga faktorer bakom. Det finns en väldigt god anledning till att andelen människor som begår självmord i våld mot andra är muslimer – och det ÄR INTE att dessa människor har det värre än alla andra – eller dummare – utan det ÄR för att deras religionen både tillåter och uppmuntrar till detta om man väljer att tolka innehållet så som de gör.

En del kan ju nu hävda att enskilda citat tagna ur en text inte bevisar något – men koranläsning fungerar inte på samma sätt som bibelläsning i regel sker utan är mer versbetonad. Det är också frågan om att man anser att orden rakt av är Guds slutgiltiga – utan omtolkning och dyl. Något luddig symbolik finns inte om Allah säger något. (Givetvis är det inte så enkelt, men det är premissen man alltid utgår från). Av ofelbart värde för muslimer är även haditherna och innehållet i dem som ofta just är tolkningar av lite mer luddiga koranverser och vad ”Muhammed egentligen menade”. Summa summarum så får du en religion som innehåller fler uppmaningar (verser) till våld mot oliktänkande/fiender än uppmaningar till fred och respekt för dessa.

Man måste även känna till att Islam är en mer fundamentalistisk religion än Kristendomen – även om det såklart finns gott om fundamentalistiska kristna. Poängen är att det inte finns något liberal form av islam på det sätt som det finns ”Jonas Gardell-kristendom” och annan modern liberalteologi. Islams 5 skolor är alla fundamentalistiska – även om de såklart är det i olika grad och med fokus på olika ting. Det hindrar såklart inte att det finns gott om muslimer som är liberalt inställda till sin religion – men de är det till TROTS för sin religion. Inte pga.

I en värld utan religion – hade vi troligen heller inte haft några självmordsbombare att tala om mer än individuellt drivna personer. Vi hade fortfarande krigat om världsliga ting, men något motsvarande WTC 9/11 2001 hade vi inte fått se.

1 tanke på “Religion som motivation till våld

 1. Islam is NOT the religion of peace, it is ”The Religion of Violence”.

  As long as the Muslim population remains around 1% of any given country/region/city they will be regarded as a peace-loving minority and not as a threat to anyone. In fact, they may be featured in articles and films, stereotyped for their colorful uniqueness:

  Nation % Muslim
  United States 1.0%
  Australia 1.5%
  Italy 1.5%
  Norway 1.8%
  Canada 1.9%
  China 2.0%

  At 2% and 3% they begin to proselytize from other ethnic minorities and disaffected groups with major recruiting from the jails and among street gangs:

  Nation % Muslim
  Denmark 2.0%
  United Kingdom 2.7%
  Germany 3.7%
  Spain 4.0%
  Thailand 4.6%

  From 5% on they exercise an inordinate influence in proportion to their percentage of the population. They will push for the introduction of halal (clean by Islamic standards) food, thereby securing food preparation jobs for Muslims. They will increase pressure on supermarket chains to feature it on their shelves — along with threats for failure to comply. (United States).

  Nation % Muslim
  Switzerland 4.3%
  Philippines 5.0%
  Sweden 5.0%
  The Netherlands 5.5%
  Trinida and Tabago 5.8%
  France 8.0%

  At this point, they will work to get the ruling government to allow them to rule themselves under Sharia, the Islamic Law. The ultimate goal of Islam is not to convert the world but to establish Sharia law over the entire world.

  When Muslims reach 10% of the population, they will increase lawlessness as a means of complaint about their conditions (Paris –car-burnings). Any non-Muslim action that offends Islam will result in uprisings and threats (Amsterdam – Mohammed cartoons).

  Nation % Muslim
  Guyana 10.0%
  India 13.4%
  Israel 16.0%
  Kenya 10.0%
  Russia 15.0%

  After reaching 20% expect hair-trigger rioting, jihad militia formations, sporadic killings and church and synagogue burning:

  Nation % Muslim
  Ethiopia 32.8%

  At 40% you will find widespread massacres, chronic terror attacks and ongoing militia warfare:

  Nation % Muslim
  Bosnia 40.0%
  Chad 50.1%
  Lebanon 59.7%

  From 60% you may expect unfettered persecution of non-believers and other religions, sporadic ethnic cleansing (genocide), use of Sharia Law as a weapon and Jizya, the tax placed on infidels:

  Nation % Muslim
  Albania 70.0%
  Malaysia 60.4%
  Qatar 77.5%
  Sudan 70.0%

  After 80% expect State run ethnic cleansing and genocide:

  Nation % Muslim
  Bangladesh 83.0%
  Egypt 90.0%
  Gaza 98.7%
  Indonesia 86.1%
  Iran 98.0%
  Iraq 97.0%
  Jordan 92.0%
  Morocco 98.7%
  Pakistan 97.0%
  Syria 90.0%
  Tajikistan 90.0%
  Turkey 99.8%
  United Arab Emirates 96.0%

  100% will usher in the peace of ‘Dar-es-Salaam’ — the Islamic House of Peace — there’s supposed to be peace because everybody is a Muslim:

  Nation % Muslim
  Yemen 99.9%
  Afghanistan 100.0%
  Saudi Arabia 100.0%
  Somalia 100.0%

  Of course, that’s not the case. To satisfy their blood lust, Muslims then start killing each other for a variety of reasons.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s